sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Juhlava pullakranssi: Nailed it!

Hiphei! Nailed it. :)


Näin joskus täydellisen elämän huipentumassa, eli Pinterestissä kuvan todella todella TODELLA kauniista pullakranssista. Tämä amerikkalaispaakelsi oli kyllä selvästi tehty huolella, tarkkuudella ja rakkaudella. Olin ihan varma, ette koskaan pystyisi moiseen, mutta omasta versiostani tulikin todella kaunis! Joskin hieman enemmän rustique. :)
(Jos et tunne "Nailed it!" -huudahdusta, kurkkaa tänne.)

Olen ollut bostonkakun suuri ystävä kautta vuosien, tässä on samaa henkeä. :) Pullan parhaat puolet yhdistettynä runsauteen ja revittävyyteen.


Muokkasin taikinaa jenkkiversiosta hieman kotimaisemmaksi. Alkuperäisessä reseptissä ei ollut kardemummaa (WHAAT!) ja todella vähän sokeria. Taikinani on siis hieman perinteisestä pullataikinasta poikkeava. Taikinassa on hieman pihistelty sokerissa ja voissa, joita käytetään kuitenkin reilummin täytteessä.

Tämä taikina oli paistettuna ehkä hieman "kuivempaa" kuin tavallisesti. Kerrokset olivat ihanasti revittäviä, reunoilta hieman rapeita, mutta sisältä pehmeitä. Toisaalta tämä taikina oli varmaan hieman helpommin käsiteltävää, joten lopputulos oli kauniimpi... Mene ja tiedä, ensi kerralla testaan normipullataikinalla. :)

Mehevän ja makean lopputuloksen saat siis parhaiten, kun valutat letitetyn kranssin päälle vielä sulaa voita ennen ja jälkeen uunin.

Sokeria on taikinassa huomattavasti vähemmän (perinteisesti 2 dl, nyt 0,5 dl), voita käytin myös puolet perinteisen ohjeen määrästä. Yhden munan sijaan käytin 2 keltuaista.

Ja näin hauskalta se näytti raakana. :)


Taikinaa tulee reilusti. Käytä 2/3 kranssiin ja tee lopusta vaikka ihan perinteisiä korvapuusteja.


Juhlava pullakranssi (1,5 kpl)

5 dl maitoa
2 pkt kuivahiivaa tai 1 pkt tuoretta hiivaa
0,5 dl sokeria
1 1/2 rkl kardemummaa
1,5 tl suolaa
2 keltuaista
100 g voisulaa
13,5 dl vehnäjauhoja

täyte:
0,5 dl pehmeää / puolisulaa voita
4-5 rkl sokeria
3 tl kanelia

voiteluun ja pinnalle:
hieman voita
kourallinen sokeria


Tee ensin taikina. Lämmitä maito reilusti hiivan heräämislämpöön. Sekoita lämpimään maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Jos käytät tuoretta hiivaa, liuota se tässä vaiheessa maitoon.

Yhdistä keskenään n. 2 dl jauhoja ja kuivahiiva. Sekoita hiiva-jauhoseos lämpimään maitoon. Lisää myös keltuaiset. Lisää jauhoja vähitellen. Sekoita ja vaivaa taikinaa hyvin.

Jauhojen lisäilyn loppuvaiheessa lisää myös voisula. Lisää jauhoja sen verran, että taikinasta tulee hitaasti valuvaa, mutta pehmeää. Vaivaa hyvin, n. 5-10 minuuttia.


Anna taikinan kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, n. tunnin verran.
Lämmitä uuni 200 asteeseen.


Kauli taikinasta n. 1 cm paksu (eli oikeasti tosi ohut) suorakaiteen muotoinen levy.


Levitä koko levylle sulaa voita. Sekoita keskenään sokeri ja kaneli, näin saat tasaisemman ja paremman näköisen seoksen ja lopputuloksen. Ripottele taikinalevyn päälle myös sokeri-kaneliseos.


Rullaa taikina pitkulaiseksi. Tässä vaiheessa pitkula kannattaa nostaa jo leivinpaperin päälle.


Leikkaa taikina terävällä veitsellä pitkittäin puoliksi (varo pöydän pintaa).


Hyvä idea oli käyttää saksia apuna. Näin koko pinta leikkaantuu kerralla, eikä veitsen edestakaiset liikkeet aiheuta turhia riekaleita.


Pyörittele puolikkaat toistensa ympäri siten, että halkaisupinta on aina ulospäin. Kranssi alkaa kiertyä luonnostaankin vähän ympyrälle. Yhdistä päät. Vedä leivinpaperi uunipellille.

Levitä vielä mahdollisesti yli jäänyt voi ja sokeri-kaneliseos kranssin päälle.


Nosta koko komeus uuniin. Pasta ensin n. 5 minuuttia 200 asteessa, ja laske sitten lämpöä 175 asteeseen. Paista vielä 25 - 30 minuuttia.

Voitele uunista kuumana tullut kranssi ohuelti voilla esim. pullasutia apuna käyttäen. Ripottele päälle n. kourallinen sokeria.


2 kommenttia:

  1. Kiitos idean jakamisesta! Tein tätä tavallisesta pullataikinasta tänään ja tuli ihan törkeän hyvää! Eli ihan tavismäärät sokeria ja kaikkea. Uunista ottaessa en enää muistanut voidella ja sokeroida, mutta ei haitannut. Slurps!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippua! Ensi kerralla tosiaan normitaikina. :)

      Poista