torstai 6. maaliskuuta 2014

Munakoisoa Szechuan

Aasialainen keittiö ei petä koskaan. Ei tälläkään kertaa.


Aasialaiset ruoat valmistuvat yleensä hetkessä. Arkeani ihastuttavat esimerkiksi nopeasti pyöräytettävät hoisin-kana ja valkosipuli-chilikasvikset. Pikaherkkuihin kuuluvat myös kana mustapapukastikkeessa, kurkku-kananmuna-osterikastike, sekä erilaiset mausteiset keitot.

Kevään hitti oli vietnamilaiset kesärullat (ja kaikki vietnamilainen ruoka) ja ikisuosikkinani pyörii kana ja katkaravut mangokastikkeessa. Myös nepalilaisen keittiön kokeilu onnistui.

Voi että, tätä kirjoittaessani huomasin, kuinka moni resepti vain odottaa blogiin pääsyään. :)


Tänään tein pitkään mielessä pyörinyttä Szechuanin munakoisoa. Ainekset olivat loppujen lopuksi hyvin yksinkertaiset. Jokaisesta kaapista ei välttämättä löydy riisiviinietikkaa tai szechuanin pippureita, mutta korvatkaa ne tavallisella viinietikalla (käytä vähän vähemmän) ja chilillä. 

Minulta purkkirohmulta löytyi kotoa kahta eri riisiviinietikkaa. Vasemmanpuoleista löytyy lähikaupoista ja oikeanpuoleinen on kannettu hellästi kotiin Kiinasta.



Kiinasta ovat myös nämä mielenkiintoiset, tuliset szechuanin pippurit. Ainutlaatuinen tuttavuus...

Szechuanin pippuri, eli pippuriruutapuun siemenen akana antaa tälle ruoalle omintakeisen vivahduksen. Szechuanin pippuri ei itse asiassa ole edes pippuri, joten makukin on erilainen. Se on sitruksinen ja aiheuttaa pientä tunnottomuutta kielessä. Maku muistuttaa minua vielä jostain muusta mausteesta, mutta en saa sitä varmuudella eriteltyä... todennäköisesti anis.

Heh, he eivät edes näytä viattomilta, vaan ihan suoraan siltä, kuin aikoisivat ahmaista kaiken tielleen tulevan! :)


Munakoisoa Szechuan (1:lle)

250g munakoisoa (1 pieni)
loraus rypsiöljyä
reilusti ruohosipulinvarsia tai pari kevätsipulia varsineen
2 valkosipulinkynttä
1 cm pala tuoretta inkivääriä
0,75 dl vettä
1 rkl soijaa (tai hieman enemmän)
1 tl riisiviinietikkaa
1 tl ruokosokeria
1 tl perunajauhoja
1/4 tl murskattuja szechuan-pippureita tai reilu ripaus chilijauhetta
tilkka seesamiöljyä


Pilko munakoiso ja silppua (ruoho)sipulit. Hienonna valkosipuli ja raasta inkivääri.

Sekoita keskenään soija, riisiviinietikka ja sokeri. Sekoita perunajauhot veteen.

Kuumenna öljy pannulla ja paista munakoisoviipaleita ja valkosipuleita n. 5 - 10 minuuttia, kunnes koisot ovat kypsiä. Jos ne tuntuvat kovin tarttuvan pannuun kiinni, lisää pieni tilkka vettä.

Lisää paistamisen loppuvaiheessa pannulle inkiväärit (ja sipuleiden valkoiset osat) ja paista hetki. Lisää soija-seos ja pippurit.

Suurusta kastike vesi-perunajauhoseoksella, sekoita kunnes kastike sakenee. Lorauta päälle vielä muutamia pisaroita seesamiöljyä. Lisää myös silputut ruohosipulit tai sipulinvarret. Jos makua uupuu, lisää vielä hieman soijaa.

Tarjoa riisin kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti