sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Parsaa, hollandaisekastike ja kukonpojansydämiä

Kevät kevät kevät!!!

Pusikoissa, rinnassa, lintujen pesissä, pientareilla, lautasella, KAIKKIALLA!!


Tämä viikonloppu on ollut täydellinen, erityisesti kulinaristisella rintamalla. On ollut samppanjaa, parsaa, ostereita Streat Helsingissä, loistavaa tuliaisvalkoviiniä, hyviä sipsejä, amerikkalaisia pannukakkuja, broilerinmaksasalaattia. Ja onnistunut ensiyritys hollandaisekastikkeelle. :D


Mutta mikä oikein on ero bearnaise- ja hollandaisekastikkeen välillä? Molemmat ovat keltaisia, muna- ja voipohjaisia kuohkeita ja maukkaita kastikkeita.

Hollandaiseen tulee sitruunamehua, bearnaiseen ei. Bearnaisekastikkeessa liemi keitetään yleensä sipulin ja yrttien, kuten rakuunan kera. Sattumat kuitenkin siivilöidään pois, joskin yrttisilppua voidaan myös jättää tarjottavaan kastikkeeseen.


Tulppaanien ohella yksi minulle rakkaimmista kevään merkeistä on kauppoihin tupsahteleva tuore parsa. 
Rakastan parsarisottoa, parsaa hienostelevana alkupalana, grillattuna tai osana salaattia. Mutta ehdottomasti parhaimmillaan se on mielestäni rapsakaksi keitettynä, suolalla maustettuna. 

Nyt halusin selättää klassikon ja valmistaa parsaa hollandaise. Ihanan raikas ja sitruunainen kastike sopi täydellisesti yhteen myös paistettujen kukonpojansydämien kera. Sitruunan happo taittoi mehevän lihan maun juuri sopivasti. 


Hollandaisekastike (2-4:lle)

1/4 dl vettä
1/2 rkl valkoviinietikkaa
2 kananmunankeltuaista
100 g voita
1 rkl sitruunan mehua
himalajansuolaa tai muuta hyvää suolaa


Viritä vesihaude. Laske alempaan kattilaan hieman vettä pohjalle ja nosta toinen kattila päälle. Veden pinnan ei tule koske ylemmän kattilan pohjaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi.

Kaada päällimmäiseen kattilaan vesi, etikka ja keltuaiset. Sekoita hyvin.


Kypsennä kastiketta vesihauteessa viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes kastike paksuuntuu. Sulata sillä välin voi esim. mikrossa.


Nosta kattila pois vesihauteesta ja lisää voisula ohuena nauhana joukkoon. Sekoita todella hyvin.


Lisää myös sitruunan mehu ja suola. Maistele suolan maku kohdalleen. 


Jos tykkäät vähemmän sitruunaisesta kastikkeesta, laita hieman vähemmän sitruunamehua.


Nauti keitetyn parsan ja paistettujen kukonpojansydämien kera. Ja lisukkeeksi maailman parhaita pannuperunoita.

Hollandaisekastike sopii erinomaisesti yhteen myös vaalean kalan kanssa.


Entä se loistava valkoviini? Tarapaca Gran Reserva Chardonnay 2006... Taivaallista... :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti