tiistai 31. heinäkuuta 2012

Kantarelliherkku

Sieniä pukkaa!


Ja lehdet ovat ilokseni uutisoineet, että sienisadosta tulee runsas. Outi <3 sateinen ja viileä kesä. :D

Selkäni alkaa olla kohtuullisen jumissa. Sitä on viime päivinä rasittaneet sienestys, mustikointi, vadelmointi sekä halonhakkuu. Ja tietysti runsaasta kalansaalista notkuvien verkkojen nostelu.

Kantarellit ovat iisejä sieniä ja suosittelen niitä myös ensiaskeleeksi sienifoobikolle. Kantarellit ovat maultaan mietoja, niissä on tuski koskaan ötököitä, ja ne on helppo käsitellä. Lisäksi kantarellit putkahtavat yleensä helposti saavutettaviin paikkoihin ja ne on tosi helppo tunnistaa. Ainoa uhka on valevahvero, mutta eron oppii pian näkemään. :)

Cantharellus cibarius, kuten muutkin sienet, on kevyt ja proteiinipitoinen herkku, joka sisältää möys B- ja C-vitamiineja sekä karoteenia. Kantarellissa on myös hurjasti D-vitamiinia. Aurinkoisen oranssi pläjäys siis!

Katse maahan siis ja oransseja läikkiä bongaamaan!


Mielestäni kantarelli on juuri miedon makunsa vuoksi parasta pannulla paisteltuna. Piiraissa ja keitoissa mieto maku hieman hukkuu. Näissä tarvitaan järeämpiä aseita kuten tatteja tai haperoita. :)

Tässä resepti oivaan lisuukkeeseen tai välipalaan. Kantarellihöystö sopii ihanasti lihan kylkeen tai sellaisenaan haarukoitavaksi. Olen käyttänyt tässä saaren ja plantaasin aarteita, kuten ilmasipulia ja tuoreita yrttejä, mutta arkisimmillakin aineksilla pärjää.


Kantarelliherkku

noin litra kantarelleja
pikku loraus öljyä
suolaa
pippuria
(n. 50 g raejuustoa)

1 ilmasipulin varsi
1 kevätsipuli
tuoretta timjamia

tai

1 sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
kuivattua timjamia
(5 cm pätkä purjon vihreää vartta)

Perkaa kantarellit. Pilko sipulit reiluiksi palasiksi. Kuullota sipuleita pari lyhyttä minuuttia öljyssä. Lisää kantarellit ja timjamit. Anna sienten kypsyä kuivahkoiksi noin 5 minuutin ajan. Lisää suola ja pippuri.

Tarjoa lämpimänä.


TAI anna seoksen jäähtyä ja sekoita joukkoon raejuusto.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti