keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Rapeat kaurapatongit

Saisiko olla auringossa hehkuvaa, rapeakuorista, maukasta leipää? Oui, merci!


Varmaan on jo käynyt ilmi, että olen suuri leivän ystävä, oikea karppaajan kauhu ja viljan vaalija.
Olen myös frankofiili ja urheilija.

Mitä jos nämä kolme yhdistää? Tulokseksi syntyy todella herkullinen, hieman terveellisempi (kyllä kyllä) patonki. :)


Kaurapatongit ovat mielestäni aivan uskomattoman liikuttavan näköisiä. Kierteinen muoto on suorastaan suloinen. Tässä on juuri sitä rustiquea, jota kalliiseen hintaan boulangereissa myydään.

Kierteiden aiheuttamat kanjonit ovat myös mielestäni leivän kuorta parhaimmillaan...


Rapeat kaurapatongit (2 kpl)

3 dl vettä
1/2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1/2 rkl hunajaa
1,75 dl kaurahiutaleita
5 - 6 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi hiivan herätyslämpöön.
Sekoita siihen suola ja hunaja.

Sekoita hiiva osaan vehnäjauhoista. Sekoita taikinaan kaurahiutaleet ja jauhot.
Sekotita ja alusta hieman (ei siis tarvitse minuutikaupalla vaivata).

Anna taikinan kohota pari tuntia liinan alla.

Käsittele kohonnutta taikinaa varovasti, yritä säästää ilmakuplat.
Jaa kohonnut taikina kahtia terävällä veitsellä. Pyöräytä taikinat patongeiksi ja suihkuta päälle vettä suihkupullolla. Ripottele päälle vielä hieman kaurahiutaleita.

Laita patongit suoraan 260-asteiseen uuniin. Älä siis kohota enää. Heitä perään loraus vettä. Suihkuttelun ja höyryn ansioista saat patonkeihin ihanan rapean kuoren.

Paista uunissa 15 minuuttia.
Laske lämpö 150 asteeseen ja anna paistua vielä 10 - 12 minuuttia.


Rapea kuori ja sulava voi... Mon dieu... Jälleen kerran. :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti