sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Maukkaat täytetyt munakoisot

Munakoiso on täydellisen ihana kasvis - sen koostumus on kovin lihainen ja maku ah-niin-mehevä, ja paljon voimakkaampi kuin esim. kesäkurpitsassa.

Siksi munakoiso onkin lempparikasvikseni grilliin, uuniin ja täytettäväksi.

Tätä ihanaa annosta syödessäni taisin todeta useaan otteeseen, että tässä yhdistyy todella monta lempielementtiäni: värikkäät ja raikkaat tomaatti ja paprika, kirjavat ja maukkaat yrtit, ihanainen parmesaani...

Todella herkullista ja helppoa tavallisista raaka-aineista - ja täytteitä voi rauhassa muokata sen mukaan, mitä kaapista löytyy tai mikä omia makuhermoja sattuu kutkuttamaan. :) Ja jos ei liha maistu, jätä se pois!


Maukkaat täytetyt munakoisot (2:lle)

1 munakoiso
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
200 g paistijauhelihaa
1/2 punaista paprikaa
2 pientä tomaattia
tuoretta basilikaa
tuoretta korianteria
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
jauhelihamaustetta

(kermajuustoa, esim. oltermanni)
parmesan-juustoa

1,5 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita


Keitä ohrasuurimot (noin 20 min). Valuta kypsistä suurimoista vesi pois.

Halkaise munakoiso puoliksi ja kaiverra sisukset pois (ja laita talteen, voit käyttää näitä myöhemmin toisessa ruoassa, esim. ratatouillessa, valkosipuli-chilikasviksissa tai kreikkalaisessa munakoisopastassa).

Suolaa puolikkaat kevyesti ja laita ne sivuun odottamaan täytettä.


Pilko sipulit ja hienonna valkosipulit. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita ja valkosipuleita pari minuuttia. Lisää paistijauheliha ja paista kypsäksi.

Mausta liha-sipuliseos jauhelihamausteella, paprikajauheella, suolalla ja pippurilla.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Pilko tomaatit ja paprika pienehköiksi paloiksi. Pilko mukaan myös puolisen desilitraa munakoisojen sisusta.

Yhdistä kasvikset liha-sipuliseoksen kanssa.


Lorauta pienten uunivuokien pohjalle vähän öljyä. Lusikoi pohjalle sopiva kerros ohrasuurimoita. Nosta kuhunkin uunivuokaan koverrettu munakoisonpuolikas. Voit myös toki tehdä kaikki munakoisot yhdessä isossa uunivuoassa.

Nostele munakoisoon suuri kukkurallinen täytettä. Täyte ei mahdu koisoon kokonaan, joten anna sen tipahdella ohraton päälle.


Raasta munakoison päälle halutessasi kauniisti uunissa sulavaa kermajuustoa.


Paista munakosoja 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes juuston nurkat alkavat saada hieman väriä ja munakoiso alkaa litsahtaa ja väsähtää.

Nosta vuoka uunista lautaselle ja ripottele päälle parmesaania. Pilko päälle vielä runsaasti tuoretta basilikaa ja korianteria.

Voit syödä annoksen suoraan uunivuoasta tai nostella lautaselle.


Ja nyt kun grillitunnelmiin jo hieman mentiin, täytetyn munakoison voi myös kääräistä folioon ja paistaa grillissä. Tällöin kannattaa ripotella juusto päälle vasta lautasella, muuten koko komeus tarttuu folioon. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti