lauantai 18. tammikuuta 2014

Marjainen valkosuklaajuustokakku, ystävänpäiväkakku

Mietin kovasti mikä asia olisi tänään juhlan arvoista. On tuikitavallinen lauantai.
Ja siinäpä se. On tuikitavallinen, kaunis lauantai ja olen onnellinen. :) Voisiko enempää juhlan aihetta kaivata?


Kaivoin tänään sähköpostiarkistoistani erästä reseptiä. Hakutulosten joukkoon suodattui myös sähköposti hyvältä ystävältäni. Se oli vuodelta 2003, siitä on jo 14 vuotta! Luin kirjeen kyyneleet silmissä liikuttuneena ja nauraen. 

Olen niin onnellinen siitä, että minulla on mitä parhaimpia ystäviä, jotka ovat pysyneet rinnallani (vaikkakin osa etänä) vuodesta ja vuosikymmenistä toiseen.
Ystävänpäivää ennakoiden, kakun täydeltä sydämiä kaikille teille rakkaille! :)


Marjainen valkosuklaakakku oli tosi herkkua! Eihän näillä aineksilla voi mennä pieleen. Kakku oli sopivan makea ja ihanan täyteläinen.

Marjatäytteenkin voi valita oman maun tai kaapista löytyvän hillon mukaan. :) Ensi kerralla tosin ajattelin testata sitruunaista tai limeistä hilloa, ja tuoda siten lisää kontrastia makeuteen ja täyteläisyyteen.

Reseptistä kiitokset ja kunnia Marian herkkupuodille.


Marjainen valkosuklaajuustokakku

100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g sokeria
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
1/2 sitruunan mehu
1/2 sitruunan kuori raastettuna
1 rkl perunajauhoja
1 prk (150 g) creme fraichea
100 g valkosuklaata
vajaa 1 dl notkeaa marjasosetta tai hilloa (käytin mustaviinimarjahilloa, jota notkistin karpalomehulla)
(tarvittaessa mehua hillon notkistamiseen)


Tee ensin taikina. Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne voi-sokerimassaan. Sekoita hyvin.

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla, laita paperia myös reunoille.

Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Tämä ei ollutkaan ihan niin helppoa, kun reunapaperit tahtoivat nousta ja lipsahdella. Varaa siis aikaa ja kärsivällisyyttä (mitä se on?) touhuun. :)

Reunojen ei tarvitse olla kovin korkeat. Minulla ne on tässä liian korkeat ja leikkasinkin ylimääräiset veitsellä pois täytteen kaatamisen jälkeen.


 Tee täyte. Pese sitruuna ja raasta puloet sen kuoresta, purista puolikkaan sitruunan mehu talteen.
Laita valkosuklaa sulamaan vesihauteeseen miedolle (!) lämmölle. Eli vesi ei saa kiehua villisti. Maltti on valttia. Veden pinta ei myöskään saa koskea yllä olevan kattilan pohjaan. Jos lämpötila on liian korkea, paakkuuntuu valkosuklaa kattilan pohjaan. Eli sulattele suklaata hissukseen ja sekoittele välillä.


Sekoita keskenään tuorejuusto ja sokeri.

Lisää munat ja sekoita hyvin.
Lisää myös vaniljasokeri, sitruunamehu ja perunajauho. Sekoita.
Lopsauta myös creme fraiche mukaan joukkoon. Ja viimeiseksi valkosuklaa.

Sekoita täyte hyvin ja kaada se vuokaan.


Tässä vaiheessa voit leikata myös ylimääräisiä taikinan reunoja pois. Riittää, että reuna on noin. 1/2 cm yli täytteen pinnan.

Voit käyttää joko tuoreita marjoja, jotka soseutat ja maustat sokerilla. Tai sitten valmista hilloa. Jos hillo on kovin töpäkkää kamaa, voit notkistaa sitä mehulla.

Tipauttele hilloa täplinä täytteen päälle.


Vetele veitsellä kuvioita täytteeseen.
Aina kun nostat veitsen ylös taikinasta ja isket sen takaisin täytteeseen, kannattaa veitsi nuolaista (tai siis pyyhkiä tietysti) puhtaaksi. Muuten jäljestä tulee sottaisempi.


Paista kakkua 150-asteisessa uunissa 1 h 15 minuuttia.


Anna valmiin kakun jäähtyä kunnolla vuoassaan, vaikka yön yli. Minulla kyllä irtosi kakku nätisti vain reilun tunnin jäähyttelyn jälkeen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti