Nyt minulle saattaa - ja saa - nauraa kaikki kokeneet
valkosipulinkasvattajat. Mutta puolustuksekseni voin sanoa, että EN VAIN
TIENNYT! :D Kukaan ei kertonut! :D
Saadessani valkosipulin alut sain ohjeeksi turkulaisen rempseään tapaan "Juu lyöt ne sinne maahan vaan", ja sitten puhuttiinkin jo jostain muusta.
Saadessani valkosipulin alut sain ohjeeksi turkulaisen rempseään tapaan "Juu lyöt ne sinne maahan vaan", ja sitten puhuttiinkin jo jostain muusta.
Eli maastavedon (heh heh) pointti on siis se, että sipuli
alkaa kertaantumaan. No niin, ensimmäistä kertaa tänä vuonna tehdään tämä siis
oikein. Olen kyllä näitä aiemmin syönyt, mutta monen vuoden hauduttelun
jälkeen. :D
Näin olen nyt oppinut. Siinä vaiheessa, kun valkosipulin
varren alimmat lehdet ovat kellastuneet (elokuun lopussa - syyskuun
puolivälissä), nostetaan sipulit ylös maasta.
Ne pestään ja niiden annetaan kuivahtaa ilmavassa ja aurinkoisessa
paikassa. Varsi katkaistaan n. 3 cm sipulin yläpuolelta ja kuivahtaneet juuret
leikataan lyhyiksi.
Ja taas kuivatellaan sipuleita lämpimässä ja ilmavassa
paikassa. Ne saavat kuivua kuukaudenkin päivät, jonko jälkeen ne tuikataan takaisin maahan
lokakuussa ennen maan jäätymistä. Jännittävää!
Istutussyvyys on noin 5 - 7 cm ja kantapuoli pitää muistaa
laittaa alaspäin.
Eikä tietenkään kaikkia tarvitse istuttaa. Ota käyttöön ne,
jotka mielestäsi ovat nyt valmiita.
Muitakin syksyyn valmistavia hommeleita on jo tullut tehtyä.
Porkkanat ovat kypsyneet, joskin ne ovat tänä vuonna ihan superpieniä. En
varmaan ole harventanut tarpeeksi kesemmällä. Mutta ai miten hyviä nämä ovat.
Kyllä kalpenevat kaupan yksilöt makeudessa.
Ja miten ihana näitä onkaan popsia työpäivän lomassa. Tai paistaa nopeati pannulla pienen vihreän varren kera. Koko lautanen kaunistuu. Jätän vielä osan kasvamaan ja poimin vasta ihan syksyn lopulla. Jos vaikka tukevoituisivat vähän.
Ja miten ihana näitä onkaan popsia työpäivän lomassa. Tai paistaa nopeati pannulla pienen vihreän varren kera. Koko lautanen kaunistuu. Jätän vielä osan kasvamaan ja poimin vasta ihan syksyn lopulla. Jos vaikka tukevoituisivat vähän.
Korjasin myös valtavan minttupuskan talteen. Irrottelin
lehdet ja niputin ne pakastepusseihin. Sitten vain lituskat pakastimeen
kreikkalaisia ruokia, jätskiannoksia ja leivonnaisia odottelemaan.
Mintun varretkin otin talteen. Ajattelin kuivata ja
hienontaa ne ja käyttää lisämakuna padoissa ja keitoissa. Vahva minttu on niin
voimakkaan makuinen, että varmaan näistäkin iloa irtoaa. Ja keittiöni näyttää
nyt ihan eteläranskalaiselta, kun lilana kukkiva yrttikimppu roikkuu seinällä. J
Nyt oli myös aika tallettaa kuivahtaneet korianterinsiemenet.
Annan suurimman osan siemenistä tippua maahan ensi vuotta odottamaan. Loput siement rapistelin varsista talteen. Kuivattelen ne, talletan ensi vuotta varten, ja keväällä isken multaan.
Annan suurimman osan siemenistä tippua maahan ensi vuotta odottamaan. Loput siement rapistelin varsista talteen. Kuivattelen ne, talletan ensi vuotta varten, ja keväällä isken multaan.
Semmoisia töitä tällä kertaa. Tähän kun lisää loputtoman
sienisafarin, puolukoiden noukkimisen ja muun metsäfiilistelyn, niin onnellisuuden
palaset ovat aika hyvin kohdallaan. J
Ja voi näitä iltoja, auringonlaskuja ja kuutamoita...
Ja voi näitä iltoja, auringonlaskuja ja kuutamoita...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti