sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Ihana amerikkalainen omenapiirakka

Tämä oli tämmöinen keikka. Tein miehelleni tervetuliaispiirakan, koska hän palaisi illalla myöhään pitkältä työmatkalta.

No, maistoimme sitä "ihan vähän". Hänelle jäi kyllä lopulta ihan vähän. :)

Olikohan maailman paras omenapiirakka?


Amerikkalaiset kyllä osaavat leipoa. Mutta huh, miten valtavasti he käyttävät sokeria... Katsoin mallia reseptistä, jossa sokeria oli käytetty vielä 2 dl enemmän!
Vähensin sokeria rajusti ja silti oli makeaa.
Laitoinkin reseptiin muistiin, että ensi kerralla kokeilen vielä vähemmällä sokerimäärällä.

Mutta kyllä, aivan kertakaikkisen ihana piirakka. Muskottipähkinä on se jokin je ne sais quoi.


Valmistuspäivänä piirakka on ihanan rapsakka reunoiltaan. Seuraavana päivänä täyteläisen mehevä. Oi nam...


Ihana amerikkalainen omenapiirakka

200 g voita tai margariinia
5,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria (tein piirakan myös 2 dl:lla sokeria, toimii myös jos haluat makeamman piirakan)
3/4 tl suolaa
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1 muna
(loraus maitoa tarvittaessa notkistamaan taikinaa)

8-10 kotimaista omenaa (n. 1,5 l kuutioina)
3 rkl vehnäjauhoja
1,5-2 dl sokeria
ripaus suolaa
1,5 tl kanelia
1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
3 rkl voita


Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon margariini / voi.

Lisää muna ja sekoita tasaiseksi.

Levitä n. 2/3 taikinasta voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Kuutioi omenat. Yhdistä keskenään sokeri, jauhot, suola, kaneli ja muskottipähkinä. Sekoita ne omenakuutioihin.

Kumoa omenat ja loput sokeriseoksesta pohjalle. Nostele päälle vielä pienet voinokareet.


Kauli loppu taikina hyvin jauhotetulla alustalla pyöreäksi levyksi. Nosta se kaulimen avulla kanneksi piirakkaan.

Tee kanteen reikiä piparimuotilla. Tai jos et jaksa, niin tee pieniä reikiä esim. haarukalla.

Paista 180 asteisessa uunissa alatasolla n. 35 minuuttia.

Anna jäähtyä haaleaksi. Tarjoa sellaisenaan tai vaikka vaniljajäätelön kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti