sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Lampaan ulkofile ja lohkoperunat

Ihanainen lammas - sinä tummalihainen määkivä fluffupallo.
Tervetuloa lautaselleni. :)


Nyt kun hiihtokausi on parhaimmillaan (!), alkavat ajatukset hiljalleen suuntaamaan pidemmälle kohti keväisen aurinkoisia, iloisesti kimaltavia hankia. Sen verran kirkkaasti tänäänkin aurinko lämmitti.

Ja ulkoilmarikkaan päivän jälkeen on tietysti parasta syödä hyvin. Tämän romanttisen gourmet-aterian nautimme itseasiassa viime viikonloppuna  hiihtelyn jälkeen.


Pöydästä löytyi vielä viime keväänä istutettuja tuoreita yrttejä - muutama sinnikäs oksa on yhä voimissaan. :) Ja kohtahan on jälleen kylvöaika (ainakin rai-ruohon).


Lampaan ulkofile ja lohkoperunat

500 g lampaan ulkofilettä
2 tl kuivattua minttua
3 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria

n. 400 g perunoita

Marinoi lammas mintulla, murskatulla valkosipulilla, suolalla ja pippurilla. Lyö lampaat ja mausteet pussiin, sekoita ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Ota lammas ulos jääkaapista tuntia - paria ennen paistelua.

Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Paista fileen pinnat kiinni kuumalla pannulla.


Nosta liha uunivuokaan ja laita uuniin noin 10 minuutiksi, kunnes sisälämpö on 57 C.

Nosta liha pois uunista, kääräise folioon ja anna vetäytyä hetki.

Tee samalla perunat. Lohko perunat pieniksi veneiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja persilladella.
Paista lohkot rypsiöljyssä kuumalla pannulla noin 10 - 15 minuuttia. Pidä kansi päällä ja heiluttele usein. Perunat saavat mielestäni tummua ihanan rapsakoiksi.

Tarjoa lammas esim. valkosipulihyytelön tai minttuhyytelön kanssa. Ripottele pinnalle vielä tuoretta oreganoa.


perjantai 18. tammikuuta 2013

Inkiväärisen hedelmäinen suklaahoukutus

Pehmeää banaania, aromaattista inkivääriä, pirtsakkaa sitruunaa. Ja nämä kaikki suloisen suklaan syleilyssä. :)



Tämän vanukasmaisen houkutuksen kanssa on harrastettu mielenkiintoisia kokeita.

Olen tehnyt tätä nyt kahdesti; ensimmäisellä kerralla ilman sitruunankuoriraastetta ja toisella kerralla sen kera.
Ensimmäisellä kerralla en myöskään seisottanut vanukkaita yön yli, ainoastaan muutaman tunnin. Ensimmäisellä kerralla en laittanut vanukkaita muovin alle odottamaan, toisella kerralla laitoin.

Tulokset: 
Ensimmäisellä kerralla vanukas pysyi ihanan kuohkeana ja täyteläisenä vanukkaana.
Toisella kerralla söimme suklaakeittoa.
Jostain kumman syystä hyvin hyytynyt ja hyvältä vaikuttava vanukas muuttui yön aikana nesteeksi. Luulen, että syynä oli sitruunankuoriraaste...


Eli jos haluatte pelata varman päälle toimikaa näin:
  • Jos tarve säilyttää yön yli -> jätä pois sitruuna, älä laita vanukasta muovin alle
  • Jos tarjoat pian -> voit laittaa sitruunan messiin

Joka tapauksessa resepti on loistavan helppo ja maukas. Ja hyvä keino päästä eroon elähtäneistä banaaneista.


Inkiväärinen banaani-suklaahoukutus (4 annosta)

5 dl maitoa
3 rkl maissitärkkelysjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
1/2 - 1 tl inkivääriä
(1/2 sitruunan kuori)
pari pientä banskua

(Pese ja raasta sitruuna.)

Sekoita maito, maissitärkkelysjauhot ja kaakaojauhe kattilassa. Kuumenna seosta koko ajan varovasti sekoittaen ja anna kiehua hiljaa n. 5 minuuttia. Ota kattila liedeltä.

Lisää sokerit ja inkivääri sekä pilkottu banaani.

Annostele esim. laseihin. Ripottele pinnalle sokeria, jottei vanukkaan pinnalle muodostu kalvoa.
Jäähdytä hyvin.

Koristele banaaniviipaleilla ja sitruunamelissalla. Tai vaikka pähkinärouheella.





sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Tonnikalapihvit

Sunnuntain kunniaksi vinkkaan ensi viikkoa helpottamaan supernopean ja -herkullisen arkiruoan. Tästä tuli meille uusi vakkari. Olimme molemmat aivan ÄIMISTYNEITÄ siitä, että tonnikalapihvit voivat olla näin hyviä. :)

Pähkäilin eräänä päivänä viime viikolla ihan tosissaan, että mitä ihmettä sitä ruoaksi laittaisi ja mitä kaapista löytyisi... Taas pitkän työpäivän jälkeen ei todella jaksanut alkaa väkertämään, vaan ruoan piti tulla pöytään nopeasti ja vaivattomasti.

Muistin kaapin perällä pitkään seisseen tonnikalapurkin. Ja ei kun jalostamaan!

Tonnikalapihvit valmistuivat 15 minuutissa! Puoli tuntia siitä, kun kotiovi kolahti, oli ruoka pöydässä (ja valokuvat otettu :)).

Tällä kertaa tonnikalapihvit popsittiin spaghetin kera. Itse olisin laittanut ohrattoa, mutta en ollut lisuketiimissä. Ei siis sananvaltaa. Tonnikalapihvien kanssa sopisi ihanasti esim. joku kermaviili- tai jugurttipohjainen kastike. Tällä kertaa sitä ei jaksettu tehdä.


Raikkaat tonnikalapihvit (1-2:lle nälän asteesta riippuen)

1 prk tonnikalapaloja vedessä
1/4 - 1/2 dl korppujauhoja
n. 1/2 dl vettä tai tonnikalalientä korppujauhojen turvottamiseen
1 muna
1 pieni sipuli
1 rkl dijon-sinappia
1 tl sitruunapippuria
suolaa
mustapippuria
kuivattua tai tuoretta oreganoa ja timjamia

Turvota korppujauhoja muutama minuutti. Pilko sipuli oikein pieneksi silpuksi.

Sekoita kaikki pihvin ainekset keskenään.

Taputtele pihveiksi (jauhotetuin käsin, jos ei muuten onnistu) ja paista 200 C uunissa noin 15 minuuttia. Ennen uuniinlaittoa ripottelin vielä pihvien päälle aavistuksen korppujauhoja.

Pihvit ovat valmiit, kun ne ovat saaneet väriä ja tuntuvat kimmoisilta.

Tarjoa esim. pastan, ohraton tai perunamuusin kera. Lisukkeeksi vielä dijon-sinappia ja kapriksia sekä tuoreita yrttejä.

Nuutinpäivä, ja joulukukat vaihtuvat keväisiin :)

torstai 10. tammikuuta 2013

Mustikkakohokas

Tarmon puuskassa kaivoin esiin vanhan mustikkakohokkaan reseptin.
Muistin kohokkaasta vain sen, että viimeksi se ei onnistunut. En tosin muistanut mikä meni pieleen...

Nyt uudella tarmolla, kärsivällisyydellä ja huolella kohokkaan tekoon! Ja JES!!! He onnistuivat! Tämä oli pitkästä aikaa todellinen ruoanlaiton riemuvoitto! Olen aivan intsinä!!


Oikeastaan paras vinkkini on, että maltti on valttia. Eli tee kohkas huolella, älä oio tai ole turhan ronski.

Keittelin makua tuovan mustikkakiisselin jo edellisenä päivänä. Jälleen kerran kätevää esim. illanistujaisia ajatellen. :) Mustikkakiisselin voi korvata millä tahansa muulla kiisselillä tai vaikka soseella. Seuraavaksi ajattelin kokeilla omenasosetta.

Vasemmalla voidellut vuoat, oikealla voidellut & sokeroidut vuoat


Mustikkakohokkaat (4:lle)

mustikkakiisseli:
1 dl pakastemustikoita
1 dl vettä
1 rkl perunajauhoja
2,5 rkl sokeria

kohokas:
1 dl edellä tehtyä kiisseliä (tai sosetta, hilloa tms.)
2 valkuaista
1/2 rkl tomusokeria

margariinia ja sokeria vuokien voiteluun.

Tee ensin kiisseli ja muista varata aikaa jäähtymiselle.
Sulata mustikat. Laita kaikki kiisselin ainekset kattilaan ja kiehauta. Kiisseli paksunee nopeasti, ja lopputulos on melko täpäkkää.

Soseutin mustikat vielä parilla hyvin nopealla sauvasekoittimen pyräytyksellä. Tämä olisi tietenkin pitänyt tehdä ennen kattilaan menoa, mutta unohdin. Toimit tämä näinkin, kun kiisselin koostumus ei ehtinyt rikkoutua. Ajattelin, että kohokkaan onnistumisen kannalta samettinen koostumus on parempi.


Anna kiisselin jäähtyä. Kiisseliä tulee vajaa 2 dl, käytä tästä kohokkaisiin vain 1 dl. Lopun voit lusikoida parempiin suihin. :)

Ja sitten kohokkaan kimppuun. Erottele valkuaiset ja keltuaiset huolella. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Voitele ja sokeroi vuoat huolellisesti reunoille asti. Tutkailin etukäteen kohokasreseptejä ja suurin osa voiteluista tehtiin vain margariinilla. En ollut varma, miten kohokas käyttäytyy ja kumpi keino kohoaa paremmin, joten kokeilin kohokkaita sekä margariinilla ja sokerilla että pelkällä margariinilla. Molemmat toimivat, mutta sokeroitu versio muodosti kohokkaalle kivan makean rapsakan reunan, joka ainakin jälkkärissä toimi tosi hyvin. Eli sokeri makeaan kohokkaaseen, ei sokeria suolaiseen. :)


Sekoita kiisseliin ensin puolet valkuaisvaahdosta. Lisää loppu vaahto varovasti nostellen.

Täytä vuoat noin 2/3 tilavuuteensa. Levitä täyte huolellisesti niin, ettei pohjalle tai reunoille jää ilmakuplia.

Paista kohokkaita 175 C uunissa non 10 - 15 minuuttia. Kannattaa tarkkailla kohokkaiden nousua, se on nimittäin hauskaa puuhaa! Todella viihdyttävää ja palkitsevaa. :D Ensin jännitti, kun mitään ei alkanut tapahtua, mutta lopuksi kohokkaat kohosivat aivan hurjaa vauhtia.

Tarjoa kohokkaat HETI, minuutin sisällä lässähti jo hieman (esim. ensimmäisessä kuvassa). Kata siis valmiiksi pöytään jotain, minkä päälle lasket kohokkaan. Ja muista antaa syöjille servetit (tai vaikka lapaset), jotta he voivat  toisella kädellä ottaa otteen kupista. :)

Otin ensimmäiset kaksi uunista 13 minuutin kohdalla ja seuraavien annoin olla 2 - 3 min pidempään. Tykkäsin enemmän kauemmin uunissa olleista. Aavistuksen ruskea pinta oli hyvä. Kuvissa esiintyy vähemmän paistunut versio.

Ja toinen paras vinkkini. Älä käytä uunikintaita vaan esim. työhanskoja kohokkaiden nosteluun. Isot ja kömpelöt uunikintaat helposti tökkäävät kohokkaan kasaan.


Tyhjät kipot ja eri voitelumetodit... Sokerilla tuli siistimpää jälkeä. :)



sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Lohipastrami

Kultaa kultaa kultaa! En ole saanut siitä viime aikoina tarpeekseni.

Viimeisin kultainen hankintani on kultainen lautanen. Ostin sen ollessani kultani kanssa jouluostoksilla. Itselleni. Hahahaaa, rakastan sitä! :D

Ja tämä ihana kultainen lautanen toimii erittäin hyvin kaikenlaisen ruoan tarjoiluastiana! Sushin, salaatin, lohipastramin... Tulette näkemään tätä uutta perheenjäsentämme jatkossa paljon. :)


Tein elämäni ensimmäisen kerran lohipastramia. Outoa, sillä olen suuri lohen ystävä ja naatiskellut sitä mitä moninaisimmissa muodoissa. Pastramin neitsytmatkan kunniaksi käytin hyvin perinteistä pippuripitoista mausteseosta. Eksoottisemmallekin linjalle voisi mennä, esimerkiksi seesami ja inkivääri olisivat varmasti ihania...

Varmaa on kuitenkin se, että jatkossa lohipastramia tullaan näkemään meillä usein. Niin herkullista ja helppoa tämä oli!

Ja miten loistava illanistujaisruoka! Kaunis tarjottava, jonka voi tehdä hyvissä ajoin jääkaappiin odottelemaan.


Lohipastrami

400 g lohen keskipalaa (ei reunarasvoja eikä pyrstöä)
suolaa
sokeria
mustapippuria

Seuraavana päivänä
viherpippuria
rosepippuria
juustokuminaa
suolaa
mustapippuria


Pane lohi nahkapuoli alaspäin kelmun päälle ja ripottele päälle reilusti suolaa ja mustapippuria sekä sopivasti sokeria. Kääri lohi kelmuun ja nosta yön yli jääkaappiin maustumaan.


Seuraavana päivänä pyyhi lohen pinnalta mausteet pois ja leikkaa filee neljäksi nahattomaksi pötköksi. Yritä tehdä reunoista siistit. Käytä terävää veistä. :)

Tarvitset ainakin tuplasti tämän verran pippureita.

Rouhi viher- ja rosepippurit ja sekoita juustokumina sekaan.


Paista lohia öljyttömällä, kuumalla pannulla. Paista jokaisen palan neljä pitkää sivua "kiinni". Keskustan kuuluu jäädä raa'aksi. On makuasia kuinka raa'aksi lohen haluat. Omasta mielestäni raaempi on aina parempi, ja paistoin kutakin syrjää max puolisen minuuttia.

Laita neljän kelmun palasen päälle hiukan mausteseosta ja nosta lohipalat mausteiden päälle. Ripottele lohien päälle vielä rutkasti pippuriseosta ja kääri kelmut tiivisti nippuun.


Nosta kääreet jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.


Leikkaa lohet ennen tarjoamista noin 1,5 - 2 cm paksuiksi kiekoiksi terävällä veitsellä. Jos näyttää siltä, että reunat alkavat leikatessa hajoilla, käännä pala toisin päin (eli pyöräytä leikkausalustaa 180 astetta).

Rouhi vielä palasten päälle suolaa ja mustapippuria ja ripottele hieman mausteseosta.

Nauti lohipastrami vaikka alkupalana, samettisen sosekeiton syleilyssä (jätä silloin pala niin korkeaksi, että se pilkistää keiton alta), salaatissa...