torstai 10. tammikuuta 2013

Mustikkakohokas

Tarmon puuskassa kaivoin esiin vanhan mustikkakohokkaan reseptin.
Muistin kohokkaasta vain sen, että viimeksi se ei onnistunut. En tosin muistanut mikä meni pieleen...

Nyt uudella tarmolla, kärsivällisyydellä ja huolella kohokkaan tekoon! Ja JES!!! He onnistuivat! Tämä oli pitkästä aikaa todellinen ruoanlaiton riemuvoitto! Olen aivan intsinä!!


Oikeastaan paras vinkkini on, että maltti on valttia. Eli tee kohkas huolella, älä oio tai ole turhan ronski.

Keittelin makua tuovan mustikkakiisselin jo edellisenä päivänä. Jälleen kerran kätevää esim. illanistujaisia ajatellen. :) Mustikkakiisselin voi korvata millä tahansa muulla kiisselillä tai vaikka soseella. Seuraavaksi ajattelin kokeilla omenasosetta.

Vasemmalla voidellut vuoat, oikealla voidellut & sokeroidut vuoat


Mustikkakohokkaat (4:lle)

mustikkakiisseli:
1 dl pakastemustikoita
1 dl vettä
1 rkl perunajauhoja
2,5 rkl sokeria

kohokas:
1 dl edellä tehtyä kiisseliä (tai sosetta, hilloa tms.)
2 valkuaista
1/2 rkl tomusokeria

margariinia ja sokeria vuokien voiteluun.

Tee ensin kiisseli ja muista varata aikaa jäähtymiselle.
Sulata mustikat. Laita kaikki kiisselin ainekset kattilaan ja kiehauta. Kiisseli paksunee nopeasti, ja lopputulos on melko täpäkkää.

Soseutin mustikat vielä parilla hyvin nopealla sauvasekoittimen pyräytyksellä. Tämä olisi tietenkin pitänyt tehdä ennen kattilaan menoa, mutta unohdin. Toimit tämä näinkin, kun kiisselin koostumus ei ehtinyt rikkoutua. Ajattelin, että kohokkaan onnistumisen kannalta samettinen koostumus on parempi.


Anna kiisselin jäähtyä. Kiisseliä tulee vajaa 2 dl, käytä tästä kohokkaisiin vain 1 dl. Lopun voit lusikoida parempiin suihin. :)

Ja sitten kohokkaan kimppuun. Erottele valkuaiset ja keltuaiset huolella. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Voitele ja sokeroi vuoat huolellisesti reunoille asti. Tutkailin etukäteen kohokasreseptejä ja suurin osa voiteluista tehtiin vain margariinilla. En ollut varma, miten kohokas käyttäytyy ja kumpi keino kohoaa paremmin, joten kokeilin kohokkaita sekä margariinilla ja sokerilla että pelkällä margariinilla. Molemmat toimivat, mutta sokeroitu versio muodosti kohokkaalle kivan makean rapsakan reunan, joka ainakin jälkkärissä toimi tosi hyvin. Eli sokeri makeaan kohokkaaseen, ei sokeria suolaiseen. :)


Sekoita kiisseliin ensin puolet valkuaisvaahdosta. Lisää loppu vaahto varovasti nostellen.

Täytä vuoat noin 2/3 tilavuuteensa. Levitä täyte huolellisesti niin, ettei pohjalle tai reunoille jää ilmakuplia.

Paista kohokkaita 175 C uunissa non 10 - 15 minuuttia. Kannattaa tarkkailla kohokkaiden nousua, se on nimittäin hauskaa puuhaa! Todella viihdyttävää ja palkitsevaa. :D Ensin jännitti, kun mitään ei alkanut tapahtua, mutta lopuksi kohokkaat kohosivat aivan hurjaa vauhtia.

Tarjoa kohokkaat HETI, minuutin sisällä lässähti jo hieman (esim. ensimmäisessä kuvassa). Kata siis valmiiksi pöytään jotain, minkä päälle lasket kohokkaan. Ja muista antaa syöjille servetit (tai vaikka lapaset), jotta he voivat  toisella kädellä ottaa otteen kupista. :)

Otin ensimmäiset kaksi uunista 13 minuutin kohdalla ja seuraavien annoin olla 2 - 3 min pidempään. Tykkäsin enemmän kauemmin uunissa olleista. Aavistuksen ruskea pinta oli hyvä. Kuvissa esiintyy vähemmän paistunut versio.

Ja toinen paras vinkkini. Älä käytä uunikintaita vaan esim. työhanskoja kohokkaiden nosteluun. Isot ja kömpelöt uunikintaat helposti tökkäävät kohokkaan kasaan.


Tyhjät kipot ja eri voitelumetodit... Sokerilla tuli siistimpää jälkeä. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti