sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Lohipastrami

Kultaa kultaa kultaa! En ole saanut siitä viime aikoina tarpeekseni.

Viimeisin kultainen hankintani on kultainen lautanen. Ostin sen ollessani kultani kanssa jouluostoksilla. Itselleni. Hahahaaa, rakastan sitä! :D

Ja tämä ihana kultainen lautanen toimii erittäin hyvin kaikenlaisen ruoan tarjoiluastiana! Sushin, salaatin, lohipastramin... Tulette näkemään tätä uutta perheenjäsentämme jatkossa paljon. :)


Tein elämäni ensimmäisen kerran lohipastramia. Outoa, sillä olen suuri lohen ystävä ja naatiskellut sitä mitä moninaisimmissa muodoissa. Pastramin neitsytmatkan kunniaksi käytin hyvin perinteistä pippuripitoista mausteseosta. Eksoottisemmallekin linjalle voisi mennä, esimerkiksi seesami ja inkivääri olisivat varmasti ihania...

Varmaa on kuitenkin se, että jatkossa lohipastramia tullaan näkemään meillä usein. Niin herkullista ja helppoa tämä oli!

Ja miten loistava illanistujaisruoka! Kaunis tarjottava, jonka voi tehdä hyvissä ajoin jääkaappiin odottelemaan.


Lohipastrami

400 g lohen keskipalaa (ei reunarasvoja eikä pyrstöä)
suolaa
sokeria
mustapippuria

Seuraavana päivänä
viherpippuria
rosepippuria
juustokuminaa
suolaa
mustapippuria


Pane lohi nahkapuoli alaspäin kelmun päälle ja ripottele päälle reilusti suolaa ja mustapippuria sekä sopivasti sokeria. Kääri lohi kelmuun ja nosta yön yli jääkaappiin maustumaan.


Seuraavana päivänä pyyhi lohen pinnalta mausteet pois ja leikkaa filee neljäksi nahattomaksi pötköksi. Yritä tehdä reunoista siistit. Käytä terävää veistä. :)

Tarvitset ainakin tuplasti tämän verran pippureita.

Rouhi viher- ja rosepippurit ja sekoita juustokumina sekaan.


Paista lohia öljyttömällä, kuumalla pannulla. Paista jokaisen palan neljä pitkää sivua "kiinni". Keskustan kuuluu jäädä raa'aksi. On makuasia kuinka raa'aksi lohen haluat. Omasta mielestäni raaempi on aina parempi, ja paistoin kutakin syrjää max puolisen minuuttia.

Laita neljän kelmun palasen päälle hiukan mausteseosta ja nosta lohipalat mausteiden päälle. Ripottele lohien päälle vielä rutkasti pippuriseosta ja kääri kelmut tiivisti nippuun.


Nosta kääreet jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.


Leikkaa lohet ennen tarjoamista noin 1,5 - 2 cm paksuiksi kiekoiksi terävällä veitsellä. Jos näyttää siltä, että reunat alkavat leikatessa hajoilla, käännä pala toisin päin (eli pyöräytä leikkausalustaa 180 astetta).

Rouhi vielä palasten päälle suolaa ja mustapippuria ja ripottele hieman mausteseosta.

Nauti lohipastrami vaikka alkupalana, samettisen sosekeiton syleilyssä (jätä silloin pala niin korkeaksi, että se pilkistää keiton alta), salaatissa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti