lauantai 26. tammikuuta 2013

Puolukka-portviinisuklaapalat

Nämä suklaapalat saivat silmäni tuikkimaan, vaikka yleensä en suklaasta oikeastaan juuri välitä.


En tiedä oliko ihastukseni syynä portviini, mehevät puolukat, vai se että leipomus onnistui tosi hyvin. :) Tai ehkä se oli kaikkien näiden yhdistelmä. Sillä sekä minun että mieheni mielestä suklaapalat olivat parhaita seuraavana päivänä, kun puolukat olivat imeneet itseensä portviinin maun.

Mehevän suklaan sisällä oli siis raikkaan kirpeitä ja maukkaita punaisia helmiä. Joko hehkutin tarpeeksi? :)

Resepti on muokattu Glorian ruoka ja viini -lehdestä (7/2012) löytyneestä ohjeesta. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin puolukoiden sijaan karpaloita, ja niitä oli vähän vähemmän. Kuorrutteessa oli myös espressojauhetta. Eli nämä taitavat siis olla suklaapaloja eikä mokkapaloja, sillä kahvia ei reseptistä löydy.

Resepti on aika helppo mutta monivaiheinen. Suklaapalat kannattaa jättää kostean meheviksi, mutta ole huolellinen kun leikkaat ja nostelet paloja. Ainakin kokonaisena kakkuna liian kostea leipomus helposti taittuu ja halkeaa.


Puolukka-portviinisuklaapalat (15 - 20 palaa)

150 g tummaa suklaata
150 g voita tai margariinia
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1/2 ruby portviiniä
1/2 dl kaakaojauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl pakastepuolukoita

Kuorrute:
50 g voita
1/2 dl ruby portviiniä
3/4 dl kaakaojauhetta
n. 5 - 6 dl tomusokeria

Lisäksi:
kaakaojauhetta
puolukoita


Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Käytä joko neliskulmaista vuokaa (n. 25 x 22 cm) tai isoa pyöreää vuokaa (halkaisja 27 cm). Tuplaamalla ohjeen saat pellillisen.

Lämmitä uuni 175 C.

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa.

Käytän aina kahden kattilan taktiikkaa. Kiehuta siis vettä alemmassa kattilassa pienemmän kattilan levätessä kahvoistaan sen sisällä.

Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.


Sekoita vaahtoon suklaa-voiseos ja portviini.

Siivilöi kaakao joukkoon ja lisää jauhot mahdollisimman vähän sekoittaen.



Kääntele kohmeiset puolukat joukkoon.

Kaada taikina vuokaan.


Kypsennä uunin keskitasossa noin 25 minuuttia. Kakku on kypsä, kun keskelle tökättyyn puutikkuun ei jää löysää taikinaa, vaan max pieniä muruja.

Ihanasti pilkisteleviä puolukoita

Anna kakun jäähtyä vähintään haaleaksi, mielellään huoneenlämpöiseksi.

Tee kuorrute. Sulata voi ja yhdistä portviinin kanssa. Siivilöi kaakaojauhe joukkoon. Lisää tomusokeria, kunnes kuorrute on levitettävää.

Ota kakku vuoasta pois. Levitä kuorrute kakun päälle. Voit piirrellä kuorrutteeseen kivoja aaltokuvioita. Ole kuitenkin ripeä. Kun pinta on vähän kuivahtanut, ei sitä enää saa mennä tökkimään. Muuten tulee rumaa jälkeä kuten alla olevassa kuvassa.


Onneksi kuitenkin kaakaojauhe pelastaa!

Anna kuorrutteen jähmettyä ainakin puolisen tuntia ennen leikkaamista. Siivilöi koristeeksi kaakaojauhetta.


Tarjoa kakkuna tai paloina.

Koristele annos kylmillä puolukoilla.


Kylkiäisiksi hyvää seuraa, kahvia tai samppanjaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti