keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Jouluinen omenapiiras eli Arctic Apple Pie

Jäikö glögipullon pohjalle vielä loraus tiivistettä? Pilkistääkö kardemummapussin pohja?
Leipaise ihanainen omenapiiras, jossa vielä maistuvat joulun lämpimät maut. Vedä jalkaan äidin kutomat villasukat, ota toiseen kouraan lahjaksi saamasi kirja, toiseen pala piirasta ja heittäydy sohvalle.

Näin joulufiilistely jatkukoon!


Tein tämän piiraan joulun alla pariin otteeseen. Ensimmäisen kerran kokeilin reseptiä pikkujoulujuhlissamme. Tarjoiluja suunnitellessani mielikuvituksettomuus vaivasi. Ideahirmulle oman vanhan reseptin muokkaaminen on tosi tylsä ratkaisu, mutta nyt oli pakko - bileet tulossa, ei aikaa kokata, pakko tehdä jotain mikä varmasti onnistuu.

Joten näin ollen pikkujoulujuhlassamme, Piparigaala - Oodi jäälle ja lumelle, tarjottiin muiden herkkujen muassa Arctic Apple Pie.

Nimeämissektorilla oikin sitten hauska riehua vaikkei reseptiikka kovin uudenlaista ollutkaan. Gingerbread Gala - Ode to Ice and Snow -karkeloissa tarjottiin mm. Brisk Bacon Quiche, Crisp Cheese Balls, Frosty Chocolate Crinkles, Snappy Snacs, Glacial Candies, Glimmering Glög... :)
Kiitokset myös co-hostille ja -kokkaajalle!


Arctic Apple Pie (pellillinen)

Muruseos
250 g voita
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl piparkakkumaustetta
1/2 tl neilikkaa

Pohjataikina
2 dl piimää
1 muna

Täyte
Litran verran omenakuutioita
ripaus kanelia
ripaus kardemummaa
200 g kermaviiliä
250 g maitorahkaa
0,5 dl sokeria
2 munaa
3 tl vaniljasokeria
1/2 dl glögitiivistettä

Kuutioi omenat noin 2 cm tahkoisiksi kuutioiksi. Paista kuutioita pannulla ihan pienen hetken. Ripauta päälle kanelia ja kardemummaa. Anna kuutioiden jäähtyä.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi sekaan voi. Siirrä muruseoksesta noin 1/3 toiseen kulhoon.

Lisää loppuun taikinaan piimä ja muna.

Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille / -pannulle, kunnolla reunoille asti.

Ripottele / asettele taikinan päälle omenakuutiot.

Sekoita täytteen aineet keskenään. Kaada viili-rahka-seos omenapalojen päälle.

Kauli muruseos noin 1/2 cm paksuksi levyksi. Liian ohut levy halkeilee. Taikinasta kannattaa ensin pyörittää tiivis pallo käsissä.
Ota taikinasta mieleiselläsi piparimuotilla kuvioita. 
Kuviot kannattaa nostaa pöydästä lastan avulla. Asettele kuviot täytteen päälle.

Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti