perjantai 28. joulukuuta 2012

Pellavaiset omenaruisleivät

Onko sinulle kuitenkin päässyt käymään niin, että joulumaut tulevat jo ulos korvista?
Ällöttääkö jopa punaisten jouluomenien katsominenkin?

Tartu toimeen ja kapinoi - silppua omenat ja pyöräytä pellavaisia omenaruisleipiä. Pellavansiemenetkin perinteisesti edistävät ruoansulatusta. :)


Nyt on pakko pahoitella kuvien laatua - pimeyden keskellä valokuvausikkuna on minimaalinen... Kuvat ovat kauheita, leivät hyviä.

Sekä paksut, että ohuet ruisleipäset toimivat hyvin. Paksummat versiot voi halkaista, ohuet menevät sellaisenaan. Kokeile myös paahtaa. Kaikkihan on paahdettuna parempaa... :)



Pellavaiset omenaruisleivät (n. 15 - 20 kpl)

juuri:
5 dl vettä
4 dl ruisjauhoja
2 omenaa raastettuna
1 pss kuivahiivaa

taikina:
4 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja (tai vähän enemmän, jos tuntuu liian löysältä)
2 tl suolaa
kourallinen pellavansiemeniä
1 tl kuminaa
1 tl sokeria

Sekoita juuren ainekset sekaisin. Anna seistä pari tuntia.

Lisää taikinan ainekset ja alusta.

Kauli taikina hyvin jauhotetulla pöydällä levyksi (taikina on tahmeaa). Ota levystä muotilla pyöreitä leipäsiä.

Nostele leivät pellille ja anna kohota vielä tunnin verran. Valele vedellä ennen uuniin laittamista niin saat leipiin ihanan rapeat reunat.

Paista 225 C:ssa noin 20 minuuttia paksuudesta riippuen.

Voi näitä vääristyneitä värejä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti