maanantai 10. joulukuuta 2012

Täydellinen bataattilaatikko ja makean tuliset lanttukuutiot: Joulupöydän päivitetty juuressektori

Riehaannuin kaupassa herkkänä hetkenä. Päässäni oli soinut Ave Maria, Tulkoon joulu, Tonttuparaati ynnä muut liikuttajat ja muissa maailmoissa ollessani ostoskoriini eksyi vakuutava kavalkadi juureksia. 

Näin ollen jouluhirmuiluni jatkui erilaisten jouluisten juuresherkkujen parissa.


Yksi joulupöydän lemppareistani on äidin bataattilaatikko, joka kaikessa pehmeydessään on kuin leivos. Tämä oranssi kulta osuu makuhermooni täydellisesti. Jos laatikko lepää ruokapöydässä aterian jo päätyttyä tai on tiskipöydällä odottamassa purkitusta tai on tiiviisti purkitettu ja ahdettu jääkaappiin, palaan maistelemaan sitä kerta toisensa jälkeen. Kohtuutta ei ole.


Bataattilaatikko (kahdelle - kolmelle)

0,5kg bataatteja (yksi iso bataatti)
1 dl maitoa
vajaa 1 rkl korppujauhoja
1/2 muna
1,5 rkl siirappia
n. 30 g sulaa margariinia
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl kanelia
ripaus (tai reilu ripaus) kardemummaa
muutama rouhaus mustapippuria
suolaa

Kuori ja paloittele bataatit isoiksi paloiksi. Keitä bataatit vähässä, suolalla maustetussa vedessä. Anna korppujauhojen muhia silläaikaa maidossa. Sekoita siirappi maitoon. Kaada bataattien keitinvesi pois, muusa ne ja lisää voi, munan puolikas, maitoseos ja mausteet. Maistele mausteet kohdalleen.

Paista 175 asteisessa uunissa (kiertoilmalla) noin tunnin verran.

Toimii kuumana ja kylmänä. Päivästä toiseen. :)

Mutta sitten suuri yllätys! Kuinka hyviä lantut voivatkaan olla? Tosi hyviä.
Erityisesti näissä lanttukuutioissa minua viehätti tulisuus. Valkopippuri oli tosi hyvä veto, ja heiluttelin sitä runsaasti. Tehkää näitä! Ehdotan näitä joulupöytäämme (uskollinen lukijani Äiti, huom!).


Makean tuliset lanttukuutiot (kahdelle)

1 lanttu (n. 250 g)
nokare margariinia
rkl siirappia
tuoretta timjamia
valkopipuuria
suolaa

Kuori ja kuutioi lanttu. Iske lantut ja margariini pannulle. Hetken päästä myös siirappi ja suola. Paistele kohtuu-kuumalla pannulla lanttuihin vähän väriä ja rapeutta.

Laita levyä pienemmälle ja kansi pannun päälle. Muhita lantut nopeasti kypsiksi. Paisteluaika on vain noin 15 minuuttia, sillä lantut kannattaa jättää suutuntumaltaan hieman koviksi (ei kuitenkaan raa'aksi).

Mausta valkopippurilla, tuoreella timjamilla ja suolalla.

Lanttukuutiot olivat aivan ihania peuran paistin seurana itsenäisyyspäivän illallisella...


Ja! Haluatko voittaa Kitchen Aid -monitoimikoneen?

Muista suuri piparkakkutalokilpailu! Outi Piparilandian presidentiksi -> Ehdokas numero 16!




6 kommenttia:

  1. Lanttukuutiot kuulostavat täydelliseltä lisältä joulupöytään! Lisäksi bataattilaatikkoa ja tietysti imellettyä perunalaatikkoa :)
    Limesilakoitakin täytyy varmasti tehdä ja lohiruusut ovat mielestäni MUST!

    VastaaPoista
  2. Mmm... Herkullista, tuli maisteltua suoraan kattilasta massaa. Iloista Joulua, Outi!

    VastaaPoista
  3. Paljonko laittaisit bataattilaatikolle asteita ja aikaa ihan perusuunissa? Jospa sitä tekisi vihdoin ihan OIKEIDEN äitien tekemää ruokaa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Käyttäisin samaa 175 astetta, mutta ehkä antaisin olla 15 minuuttia pidempään. Kurki luukusta, koska pinta rupeaa näyttämään sopivasti halkeilleelta.
      Tämän laatikon kanssa ei ajan kanssa onneksi ole niin nöpönnuukaa. :)

      Toivottavasti maistuu! Ihanaa joulua teille!

      Poista