Mielestäni uuteen vuoteen asti vietetään virallisia jämäpäiviä, eli ei vielä heitetä hyvästejä jouluisille mauille. Tonttuparaati soikoon!
Tässä pikkuhiljaa perinteeksi muodostuva joululeipä.
Joululeipä (2 kpl)
3 hapankorppua
3 dl lämmintä vettä
hiukan hiivaa
1 dl ruisjauhoja
2 dl piimää
n. 25 g hiivaa
reilu 1/2 dl siirappia
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl fenkolin siemeniä
2 tl kuminoita
1 1/2 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
n. 10 dl hiivaleipävehnäjauhoja
pieni loraus rypsiöljyä
(1 dl rusinoita)
Paloittele hapankorput ja laita ne veteen turpoamaan. Hienonna ne hetken päästä sauvasekoittimella. Sekoita mukaan hiiva & ruisjauho. Pidä lämpimässä paikassa kannen alla seuraavaan päivään.
Seuraavana päivänä...
Lämmitä piimä ja lisää se juuri-taikinaan. Lisää myös siirappi ja mausteet. Alusta joukkoon ruisjauhot ja hiiva. Lisää vähitellen vehnäjauhot. Rusinat ja rypsiöljy lisätään joukkoon alustuksen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää, eli vehnäjauhoja kannattaa lisäillä hissukseen.
Peitä taikina liinalla ja kohota noin 30 minuuttia. Kumoa taikina leivinpaperille. Painele siitä pois suurimmat ilmakuplat ja leivo kahdeksi limpuksi. Viillä limppuihin terävällä veitsellä poikkiviillot.
Kohota vielä rauhassa noin 30 min - 1 h. Suihkuta leivät vedellä, jotta saat rapsakan kuoren.
Paista 175 asteessa vajaa 30 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti