sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Peuranpaisti ja punaviini-sinihomejuustokastike sekä joulusushi: Kaksi kovin erilaista joulun ajan ateriaa

Itsenäisyyspäivän pitkä viikonloppu hemmotteli ruoanlaittajaa, ja matkustelu- ja ravintolaperiodin jälkeen oli ihana tehdä ruokaa kotona. Sillä linjalla ollaan pysytty koko joulukuu, joten reseptien bloggaus jää pahasti tahdista jälkeen! Ryhdistäydyn, ja päivitän jouluisat reseptit tuota pikaa, jotta joulunpyhinäkin riittää tekemistä keittiössä. :)



Itsari-viikonloppuna tuli kokkailtua kaksi varsin erilaista joulun ajan ateriaa - supisuomalainen ja ah-niin-paikallinen sekä eksoottisia makuja lainaava, modernimpi versio. Kumpi on sinun lempparisi?

Itsenäisyyspäivän illallinen oli fantastinen. Mieheni paisttoi maailman parhaan paistin peurasta, jonka kaverini oli metsästänyt vielä ihan kotiseuduilta. Pihviä tukivat makean tuliset lanttukuutiot ja punaviini-sinihomejuustokastike. F - A - N - T - A - S - T - I - S -T - A !


Peuranpaisti ja punaviini-sinihomejuustokastike

Ota liha lämpenemään pari - kolme tuntia ennen kokkailua.
Paista lihan kaikki pinnat kiinni oikein kuumalla pannulla.
Kääräise liha folioon.
Paista 150 C uunissa, kunnes sisälämmöksi tulee 42 C. Kannattaa käyttää paistimittaria.
Ota liha ulos vetätymään ja odottamaan muita aineksia.

Ota talteen mahdollisesti lihasta irronnut neste.
Mittaa kattilaan lihanesteen lisäksi:

1/2 rkl riistafondia
1 dl vettä
1/2 dl punaviiniä
nokare sinihomejuustoa
1 tl kokonaisia katajanmarjoja (rusauta koostumus pehmeäksi veitsen lappeella)

Anna kiehua pienellä lämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes neste on vähentynyt noin puoleen.
Lisää maun mukaan suolaa, sokeria ja mustapippuria.

Maistele ja säädä koostumus kohdalleen vedellä & ruokakermalla.


Joulusushia tein hyvän ystävän vierailun kunniaksi. Päivä oli omistettu joululahjaostoksille, pitkille keskusteluille, punaviinille ja hyvälle ruoalle. Tällä lounaalla aloitettiin.

Idiksen tähän sain yhteisestä sushi-rakkaudesta ja tämän vuoden Blossa-glögistä, joka on pitkästä aikaa huippu-hyvää. Pari viime vuoden kokeilua (arabica ja sahrami) eivät toimineet meikäläisellä, mutta sitä edeltävä klementiini on yhä all-time-lempparini.

Enivei, tämän vuoden makuna on yuzu-hedelmä ja inkivääri. Kokeilkaa, hyvää on! Ja mielestäni ehdottomasti parasta kylmänä aperitiivinä.

Itse sushi oli tällä kertaa "pikaruokaa". Eli aikaa kokkailulle ei juuri ollut ja tein tämän tosi nopeasti. Perinteisesti hidasvalmiseisen sushin voi tosin hyvällä suunnittelulla tehdä nopeastikin. Keitin ja maustoin riisin jo edellisenä päivänä, joten jäljelle jäi "vain" rullailu ja kattaus.

Tällä kertaa ulkoasu ei  kiireen vuoksi ollut mitä kaunein, mutta värit sitäkin jouluisammat! :)

Joulusushi (2:lle)

1 dl puuroriisiä
2 rkl sushi seasoning -kastiketta
2 norilevyä
paprikaa
kurkkua
mustia seesaminsiemeniä

Mittaa kattilaan riisit ja vettä niin, että sen pinta tulee noin 5 cm riisien yläpuolelle (Tätä on tosi vaikea kertoa tarkemmin. Vähän aina mennään mutu-tuntumalla). Anna kiehua miedolle lämmöllä noin 20 minuuttia.

Levitä valmis ja tahmea riisi laakealle lautaselle ohueksi, noin 1 cm paksuksi kerrokseksi. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Lorottele päälle sushi seasoning -kastike.

Kääräise kelmu lautasen päälle ja nosta riisi jääkaappiin tahmaantumaan yön yli.

Seuraavana päivänä kun rullailet norilevyjä, saat nostettua riisin kätevästi "laattoina" levyn päälle. Paina riisi voimakkaasti vasten levyä niin että se "liimaantuu" levyyn.

Laita täytteet levylle noin 5 cm päähän toisesta reunasta. Ripottele levylle seesaminsiemeniä.
Rullaa tiiviisti ja anna rullan levätä hetki saumapuoli alaspäin.

Leikkaa terävällä, märällä veitsellä noin 1,5 cm korkeiksi paloiksi.

Lime-inkiväärilohi
Kuutioi tuore ihana lohen pala.
Rouhi päälle suolaa.
Purista päälle limen mehu.
Ripottele pinnalle inkivääriä.
Anna marinoitua muutama tunti. Nostele tarjolle.

marinoitua inkivääriä
wasabi-tahnaa
soijaa



Ja jos tämän jutun jäljiltä ei jaksa muita kokkailuja tehdä, niin ainakin kannattaa vierailla Alkossa ja ostaa muutama Blossa vaikka joulun ajan tuliaisiksi. :)

Äänestä kauneinta piparkakkutaloa (eli ehdokas 16!), voit voittaa Kitchen Aid -yleiskoneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti