lauantai 19. joulukuuta 2015

Gluteeniton japanilainen juustokakku ja rommipallot

Ruoka(blogi)maailma kouhkaa tällä hetkellä kolmen raaka-aineen japanilaisesta juustokakusta. Valkosuklaata, tuorejuustoa ja munaa - pakko kokeilla!!


Ja hyväähän tämä on. :) Maku oli samettinen ja täyteläinen, mutta varsin "munaisa". Kakku kaipaa mielestäni jotain raikasta ja hapanta/kirpieää kumppanikseen. Ensi kerralla siis sujautan taikinaan mukaan raastettua limen kuorta ja kokoan kakun päälle ison kasan tuoreita marjoja ja hedelmiä.

Rommipallot olivat viime hetken idea. Halusin koristella tätä lumisen näköistä kakkua talviseen suuntaan, joten pyörittelin kylkeen "lumipalloja". :) Pallukat olivat tosi hyviä ja suosittelen niitä kakun kaveriksi tekemään. Ne tuovat vähän mielenkiintoa peliin.

Ja kuinka näppärää, kakku on luonnostaan gluteeniton! Meillä porukasta k.o. valiota noudattava jätti vain pallukat syömättä. :)

Tämä kakku olisi myös helppo ja kaunis joulupöydän jälkiruoka.


Japanilainen juustokakku (17 cm vuokaan, n. 4-5:lle)

150 g valkosuklaata
150 g maustamatonta tuorejuustoa
3 munaa 

(1 limen kuori raastettuna)
(tuoreita marjoja ja hedelmiä)


Erottele keltuaiset ja valkuaiset. 

Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Anna jäähtyä pikku hetki ja sekoita joukkoon tuorejuusto.


Kun seos on jäähtynyt, lisää kattilaan myös keltuaiset ja sekoita tasaiseksi. (Lisää myös limenkuoriraaste.)

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.


Sekoita 1/3 valkuaisvaahdosta tuorejuustoseokseen. Kääntele loput valkuaiset joukkoon mahdollisimman varovasti ja ilmavasti.

Voitele irtopohjavuoan reunat ja viritä pohjalle leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan.

Laita uuniin syvä uunipelti ja lorota pohjalle muutama sentti vettä. Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Huom! Älä käytä kiertoilmatoimintoa, sillä silloin vesihaude kuplii ja heiluu liiaksi ja kakku pääsee "porisemaan" ja heilumaan.

Paista kakkua vesihauteessa ensin 15 minuuttia, laske sitten lämpötila 150 asteeseen ja paista vielä 15 minuuttia. 

Laita sitten uuni pois päältä, avaa ovea hieman ja anna kakun seistä uunissa vielä 15 min.
Näin kosteus pääsee uunista ulos ja kakku vielä hieman kypsyy. 

Anna kakun jäähtyä hyvin ennen tarjoamista. Ripottele päälle tomusokeria ja koristele kakku rommipalloilla (ja tuoreilla marjoilla ja hedelmillä).


Rommipallot (n. 20 - 25 kpl)

1 dl margariinia
0,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1,5 tl rommia
2,5 dl vehnäjauhoja

tomusokeria kuorruttamiseen


Vatkaa keskenään voi, vaniljasokeri ja tomusokeri. Lisää joukkoon jauhot, suola ja rommi.
Sekoita taikina tasaiseksi.

Pyörittele taikinasta n. 1,5 cm halkaisijallisia palloja ja nostele ne uunipellille.

Paista 200-asteisessa uunssa n. 7-8 minuuttia. Pallot ovat valmiita, kun niiden alapinnassa on pienen pieni ruskea paistopinta.

Pyörittele pallot kuumina tomusokerissa. Nosta jäähtymään.
(Jos haluat oikein paksun tomusokerikerroksen, pyörittele pallot ensin voissa ja sitten tomusokerissa.)




lauantai 12. joulukuuta 2015

Ahvenrullat oliivi-kapristäytteellä

Joulu on aivan oven takana! Miten huippua!

Joulupöydän kunkku ei minun mielestäni ole kinkku, vaan erilaiset kalaruoat. Jos kaipaat jotain erilaista lipeäkalan rinnalle, kokeile näitä ihania ahvenrullia.


Pöydästämme löytyy tänä vuonna varmasti myös edellisvuosien suosikit limesilakat ja raikas rapu-ceviche... Mmmm... Ja mitä kaikkea muuta ihanaa vielä keksitäänkään!

Heh, nämä ahvenrullat toimisivat muuten aivan yhtä hyvin aurinkoisena kesäpäivänä mökkiterassille. Onpas vähän vaikea maalata kuvaa tällä hetkellä. :)


Ahvenrullat oliivi-kapristäytteellä

20 ahvenfilettä
hyvää suolaa, esim himalajan suolaa
pippuria

n. 1 dl oliiveja
n. 1/2 dl kapriksia
3 valkosipulinkynttä
n. 10 cm pätkä purjoa, sekä vaaleaa että vihreää osaa
1 rkl sitruunamehua
reilusti (tuoretta) tilliä

Levitä ahvenfileet tasolle ja rouhi niille suolaa ja pippuria.

Valmista täyte. Silppua oliivit. Jos käytät isompia kapriksia, pieni myös niitä hieman.
Murskaa valkosipulinkynnet sillppuun mukaan. Pilko myös purjo pieniksi paloiksi ja yhdistä muiden aineiden kanssa.

Silppua joukkoon vielä tilli ja lisää sitruunamehu.


Annostele täytettä hyppysellinen / ahvenfile, ja kääräise file rullalle.
Nostele rullat uunivuokaan vieretysten, niin että vuoka täyttyy tiiviisti.

Työnnä mahdollisesti jäljelle jääneet täytteet rullien sisään.


Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Nauti joulupöydässä, tai vaikka makean tulisten lanttukuutioiden tai perunamuusin kera.


perjantai 4. joulukuuta 2015

Helppo intialainen rasam-keitto

Hrrr... Viima menee luihin ja ytimiin.

Ensiavuksi kelpaa kuuma tee ja kuuma ruoka. Intialainen rasam-keitto tuo punan poskille mausteidensa kautta ja tulisuus avaa tukkoisenkin nenän. :)

Suosittelen kokeilemaan tätä yksinkertaisen oloista kasviskeittoa, johon tamarinditahna tuo ihanaa happamuutta.


Intialainen rasam-keitto (2:lle pääruoaksi)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
2 tl mustia sinapinsiemeniä
1 tl juustokuminansiemeniä
4 rkl tamarinditahnaa (tai 3, jos arkailet maun kanssa)
1-2 kuivattua chiliä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1,25 dl linssejä
7 dl vettä

1 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl kurkumaa

tuoretta ruohosipulia
(tuoretta korianteria)


Hienonna sipulit ja valkosipulit.

Kuumenna öljy kattilassa ja paista sinapin- ja juustokuminansiemeniä kunnes sinapinsiemenet alkavat poksua. Lisää tällöin sipulit ja valkosipulit. Kuullota reilut viitisen minuuttia.

Lisää tamarinditahna, chili ja tomaattimurska, sekä huuhdellut linssit ja vesi.

Paahda kuivalla pannulla juustokuminaa, korianteria ja kurkumaa minuutin verran, että mausteiden aromit kunnolla heräävät. Lisää nämäkin keittoon.


Anna keiton porista kannen alla parikymmentä minuuttia.

Silppua annoksen päälle tuoretta ruohosipulia ja korianteria (joka oli  minulla päässyt kuivahtamaan, eikä siksi päässyt mukaan).


lauantai 28. marraskuuta 2015

Kahden juuston kurpitsapizza

Voilá! Aivan ihanaa, suussasulavaa syksyistä pizzaa, olkaa hyvä.

Päärynän makeus sopii mahtavasti yhteen voimakkaiden juustojen kanssa, ja kurpitsa tuo oman ihanan lisänsä.


Kahden juuston kurpitsapizza

pizzataikina (vehnäjauho, vesi, suola, hiiva)

n. 1,5 dl kuutioitua kurpitsaa
loraus öljyä
1/2 päärynä
n. 30 g vuohenjuustoa
n. 30 g sinihomejuustoa
tomaattikastiketta (tomaattimurska, tomaattipyre, sipuli, valkosipuli, oregano, basilika, suola, pippuri)
suolaa
pippuria
tuoretta basilikaa


Tee taikina hyvissä ajoin - mielellään jo edellisenä iltana (kts. ohje).

Tee tomaattikastike (kts. ohje).
Kuullota kurpitsakuutioita pannulla öljyssä n. 7 minuutin ajan kunnes ne pehmenevät.

Laita uuni & pizzakivi kuumenemaan niin kuumaksi kun saat.

Levitä taikina leivinpaperille. Meikäläisen pizzassa ei muodolla ole niin väliä. Myös taikina saa olla epätasainen, jolloin sinne jää ihania ilmataskuja ja paksuja taikinapalloja. :)

Levitä pizzapohjalle ohuehkosti tomaattikastiketta. Ripottele kurpitsat. Viipaloi päärynät ja asettele ne pohjalle. Revi myös vuohenjuusto ja sinihomejuusto pizzan päälle.

Paista pizzakiven päällä kuuman uunin ylätasolla n. 7 minuuttia. Vahdi, ettei kärähdä. :)

Rouhi kypsän pizzan päälle pippuria ja suolaa, ja revi reilusti tuoreita basilikanlehtiä.

Nauti!


keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Päärynä-mantelipaistos

Rakastan simppeleitä jälkkäreitä. Etenkin jos ne voi tarjota vaniljakastikkeen kanssa. :)


Tämä päärynä-mantelipaistos on todellinen makupommi täynnä mantelin aromeita ja reilusti päärynää. 

Crumble päällä on tehty myslistä. What's not to love?


Paistoksen perusohjeen lainasin aiemmin julkaisemastani raparpericrumblesta. Samasta paikasta löydät myös vaniljakastikkeen ohjeen. 


Päärynä-mantelipaistos

3-4 isoa päärynää
3-4 rkl Amarettoa tai 10 tippaa manteliesanssia

Taikina:
3,2 dl vehnäjauhoja
2,5 dl mysliä
1 dl sokeria
125 g margariinia tai voita sulana
1 tl inkivääriä
ripaus kardemummaa
(mantelilastuja)

Sokerikastike:
1 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
2,5 dl kylmää vettä
2 tl vaniljasokeria


Voitele uunivuoka.

Sekoita keskenään vehnäjauhot, mysli, sokeri ja mausteet. Lisää sula voi ja sekoita murumaiseksi seokseksi.

Pilko päärynät isohkoiksi paloiksi. Sekoita joukkoon Amaretto / manteliesanssi.

Painele puolet taikinasta uunivuoan pohjalle. Levitä päärynät pohjan päälle.

Puristele toinen puoliska taikinasta päärynöiden päälle. (Ripottele päälle mantelilastuja.)

Paista 180-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia kunnes crumble saa kivasti väriä.

Tarjoa esim. kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai vaniljajätskin kanssa.