tiistai 5. kesäkuuta 2018

Suolainen mango-valkosuklaavaahto

Minun on pitkään pitänyt tehdä jotain ihanaa valkosuklaamoussea, ja nyt siihen avautui oiva mahdollisuus. Suolaisen makea jälkkäri kruunasi aurinkoisen päivän grilliaterian.



Ja hyvää kyllä oli! Etenkin valmistusvaiheessa moussea katosi kokin suuhun enemmän kuin ehkä olisi pitänyt...

Suola lisäsi jälkkäriin mielestäni ”sitä jotain”, mutta sai myös maut voimistumaan melkoisesti. Eli go easy on the salt. Käytä ehkä mielummin sormisuolaa hippuina siellä täällä tai kunnolla suolaisia pähkinöitä. Jätä tällöin suola pois massasta.



Suolainen mango-valkosuklaavaahto (4-6:lle)

145 g valkosuklaata (1 levy)
2 munaa
2 rkl hunajaa
1 dl vauvan mangososetta tai hedelmäsosetta
1/2 dl cashewpähkinöitä (tai pistaasi- tai suolapähkinöitä)
reilu 1/4 tl suolaa tai muutama hyppysellinen sormisuolaa ( maistele)


Ota yksi rivi suklaata sivuun koristelua varten.

Sulata suklaa vesihauteessa. Anna jäähtyä hieman, mutta ei jähmettyä.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Vatkaa keltuaiset kevyesti ja yhdistä ne valkosuklaaseen voimakkaasti sekoittaen / vatkaten.

Lisää myös juokseva hunaja ja hedelmäsose. (Jos hunajasi on jähmeää, lämmitä sitä mikrossa n. 10 sekuntia.)
Sekoita hyvin.

Kääntele joukkoon valkuaisvaahto.

Mausta suolalla. Huomaa että maut vahvistuvat moisen seistessä, eli jätä mielummin tässä vaiheessa vähän pliisummaksi.
Voit myös lisätä suolan hippuina vähän ennen tarjoamista ja käännellä varovasti kukin kulhon joukkoon.

Ota muutama pähkinä sivuun koristelua varten.
Rouhi loput pähkinät ja kääntele nekin massan joukoon. Annostele maljoihin ja nosta jääkaappiin vähintää kahdeksi tunniksi.

Juuri ennen tarjoamista rouhi valkosuklaa ja pähkinät ja ripottele annoksen päälle. Voit viimeistellä muutamalla hippusella sormisuolaa.

perjantai 1. kesäkuuta 2018

Lohi-nuudeliherkku

Ai että minä sitten rakastan aasialaissävytteisiä ruokia.
Tämä nuudeliherkku syntyi ihan yllättäen arjen keskellä. Meillä ei ollut mitään suunnitelmaa siitä mitä tehdä, ja kauhea kiire ja kaikilla nälkä.


Avot, lohiherkku pelasti. Ja tästä tuli muuten niin hyvää, että jää vakiokamaksi. :)


Lohi-nuudeliherkku (2-3:lle)

n. 300-400g lohta
1 "arkki" nuudeleita
2 isoa porkkanaa
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
pala hunajamelonia
n. 10 cm pätkä kurkkua

n. 3 cm pala inkivääriä (1 rkl raastettuna)
2 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
3 rkl seesamiöljyä
2 rkl limemehua
1/2 dl soijakastiketta
1/2 dl teryakikastiketta

tuoretta basilikaa tai korianteria


Tee kastike. 
Kuori ja raasta inkivääri ja murskaa valkosipulit. 
Yhdistä kaikki aineet keskenään.

Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Raasta myös kesäkurpitsa. 

Keitä nuudelit kypsiksi ja valuta. Yhdistä nuudelit porkkana- ja kesäkurpitsaraasteen kanssa.
Kaada joukkoon kastike (lukuunottamatta pientä tilkkaa) ja sekoita hyvin.

Paista lohi pannulla kannen alla nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla.

Pilko hunajamelon ja kurkku.

Kokoa annos nostamalla lautaselle nuudeli-raasteseos.
Ripottele reunoille melonit ja kurkut.

Nosta päälle lohifileet ja pilko reilusti tuoretta basilikaa.

Lorota loppu kastikkeesta lohien päälle.


torstai 31. toukokuuta 2018

Täydellinen kesäpasta

Tämmöisiä ruokia tarvitaan maailmaan lisää.
Sairaan herkullista, ihanan terveellistä ja värikästä ja NIIN vaivatonta ja nopeaa valmistaa!


Ihan mahtava herkku, sillä valmistelin kaiken edellisenä iltana; pilkoin kasvikset ja tein marinadin.
Seuraavana päivänä työpäivän jälkeen ruoka ilmestyi pöytään todella vaivatta. Kasvikset vain uuniin, vesi kiehumaan ja lopuksi kaikki sekaisin.

Valmistuksen aikana ehti hyvin kattaa pöydän ja patistaa lapset käsipesulle. :)

Ihana resepti löytyi Glorian ruoka & viini -lehdestä (5/2018), josta sitä hieman muokkasin.


Täydellinen kesäpasta (2-3:lle)

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
n. 5 parsaa
2 isoa tomaattia
1/2 paprika
2 sipulia

2-3 valkosipulinkynttä
n. 1/2 tl chilijauhetta
kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
vajaa 1/2 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria

200 g fetajuustoa tai mozzarellaa
reilusti tuoretta basilikaa
tummaa pastaa


Pilko kasvikset (voit tehdä edellisenä päivänä) ja levitä ne uunipellille.
Paahda kasviksia 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Tee marinadi. Kuori ja murskaa valkosipuli ja yhdistä kaikki aineet.

Keitä pasta kypsäksi ja valuta.

Kääntele marinadi kypsien kasvisten kanssa sekaisin. Yhdistä pastan kanssa.
Palastele juusto annoksen päälle ja revi päälle reilusti tuoretta basilikaa.


maanantai 28. toukokuuta 2018

Nasu dengaku ja tamagoyaki eli miso-munakoisot ja japanilainen munakas

Rakastan japanilaista ruokaa, ja munakoisot ovat suosikkikasviksiani. Lisäksi munakas on suokkarivälipalani. Joten - what's not to love? :)


Tein marinoituja ja paahdettuja munakoisoja ja japanilaista munakasta arkipäivänä - mukavan nopeasti valmistuivat he. Aivan ihana ja kevyt kasvisruoka. Sopisi hyvin myös illanistujaisiin, kun pöytään nostellaan kaikenlaista. Ja munakas brunssille ehdottomasti!

Nopeuta prosessia ja tee kastikkeet etukäteen.




Nasu dengaku (2:lle)

1 munakoiso
öljyä paistamiseen
reilu 1 rkl misotahnaa
1 rkl miriniä
vajaa 1 rkl tummaa sokeria
1 rkl vettä
seesaminsiemeniä

Halkaise munakoiso pitkittäin. Leikkaa leikkuupintaan ristiviillot, jotka eivät ylety kuoreen saakka (n. 1 cm syvät).

Lämmitä loraus öljyä pannulla. Pannu saa olla kunnolla kuuma.

Paista munakoisoja leikkuunpinta alaspäin n. 4 minuuttia, kunnes pinta on ruskettunut.

Käännä munakoisot ympäri, laske hieman lämpöä ja jatka paistamista kannen alla vielä viitisen minuuttia kunnes munakoisot ovat läpeensä kypsiä.

Sekoita tässä välissä kaikki kastikkeen ainekset keskenään; misotahna, mirin, sokeri ja vesi.

Asettele kypsät munakoisot esim. uunivuokaan tai folion päälle (taittele reunoja vähän ylös, ettei nesteet karkaa). Valele kastikkeella.

Paahda uunivastusten alla n. 10 minuttia, kunnes munakoisot ovat sopivasti paahtuneita.
Valele kerran paistamisen aikana marinadilla.


Tamagoyaki (2:lle)

2 isoa munaa
2 rkl vahvahkoa dashilientä (2 rkl vettä + 1 tl dashijauhetta)
1 rkl tummaa sokeria
n. 1/2 tl suolaa
mustapippuria
öljyä paistamiseen

Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Riko munien rakenne hyvin.
Yhdistä munat ja kastike. Lisää kastiketta pikkuhiljaa, ettei maku lipsahda liian voimakkaaksi. Voi olla, että et käytä kaikkea kastiketta - riippuu vähän kuinka voimakkaan makuista munakasta haluat. Itselläni jäi n. 1/2 rkl käyttämättä ja maku oli just sopiva. :)

Lämmitä öljy pannulla. Pidä pannu miedolla lämmöllä, ettei munakkaan pinta liiaksi ruskistu (minulla oli pannu vähän liian kuuma...).

Kaada ohut kerros munaseosta pannulle. Kun pinta on jähmettynyt, ala rullata munakasta reunasta alkaen n. 2 cm taittein.

Kun munakas on rullalla pannun toisessa reunassa, lisää loppu munaseos ja rullaa puolestaan toiseen suuntaan. Näin saat koko satsin yhdeksi rullaksi.

Nosta munakasrulla leikkuulaudalle ja leikkaa vinottain viipaleiksi.


perjantai 25. toukokuuta 2018

Tiikerirapuvartaat, avokado-kurkkusalaatti ja tamarindi-pekoniperunat

Helteinen viikonloppu luvassa - nyt jos joskus kannattaa grillata!

Tänään ruoka todella palkitsi rankan viikon jälkeen. Ai että tiikeriravut, raikas salaatti ja ihanan pikantit perunat maistuivat hyvältä kolmen sukupolven naisporukassa auringon paahtaessa ihoa. Aijai...


Tiikerirapuvartaat olivat valmiita ja tarttuivat kaupasta mukaan.
Salaatin resepti inspiroitunut täältä. Tamarindi-perunoiden idea Glorian Ruoka & Viini -lehdestä 5/2018.


Tältä grilliruoan kuuluukin maistua. Vielä jos olisin kaupasta hoksannut ostaa tuoretta korianteria, olisi ateria ollut vielä parempi. :)


Avokado-kurkkusalaatti (4:lle)

1/2 isosta kurkusta (tai yksi pieni)
2-3 avokadoa
½ limetin mehu (n. 1,5 rkl)
3 rkl riisivinietikkaa
3 rkl soijaa
½ rkl ruokokidesokeria
½ tl suolaa
(kourallinen tuoreita korianterinlehtiä)
kourallinen kurpitsansiemiä paahdettuna


Kuutioi kurkku ja avokado pieniksi kuutioiksi.

Yhdistä limen mehu, riisiviinietikka, soija, sokeri ja suola. Kaada kastike kurkkujen päälle ja anna maustua puolisen tuntia.

Lisää myös avokadokuutiot (ja korianterinlehdet).
Paahda kurpitsansiemeniä kuivalla pannulla ja lisää nekin salaattiin.

Tarjoa salaatti kylmän raikkaana.


Tamarindi-pekoniperunat (4:lle)

n. 800 g perunoita
1/2 pkt pekonia
1 lihaisa grillimakkara
2 tl hienonnettua inkivääriä
1,5 dl vettä
1,5 dl ruokokidesokeria
2-2,5 rkl tamarinditahnaa (vahvuudesta riippuen)
3 tl juustokuminaa


Jos perunat ovat isoja, puolita ne. Keitä perunat napakan kypsiksi. Valuta ja jäähdytä perunat.

Kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kattilassa vesi, inkivääri, sokeri, tamarinditahna ja juustokumina. Keittele ilman kantta n. 10 minuuttia, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi.

Paahda pilkottu pekoni ja hyvin pieneksi pilkottu makkara pannulla.

Yhdistä kastike, perunat, pekonit ja makkarat.


Grillaa tiikerirapuvartaat nopeasti - n. 7 minuuttia riittää.