keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Rosa di mare eli valkosipuliset lohirullat ja veneperunat


Lohi on ihanaa! Ja niin on perunakin! Ja lohi ja peruna ne yhteen soppii!
Vaikka kaikki maailman karppaajat, ätkinssit, hiilareidentiedostajat, protaajat ynnä muut käännyttäjät olisivat soihtuineen oveni takana, en häpeäisi myöntää sitä, että pidän perunasta. :)

Kuulun siihen kastiin, jonka lapsuudessa kotona tarjottiin aina jotain perunoiden kera. Riisi ja pasta olivat harvinaisempia vieraita ruokapöydässämme. Sitten peruna nousi tapetille (tai lensi tuulettimeen, ihan miten haluaa asiaa ajatella).

Perunasta tuli synti hiilihydraattiensa takia. Yhtäkkiä koko kansanterveyden huono tila johtui "kaikista niistä perunoista". Ei tietenkään alkoholin liikakäytöstä, tupakoinnista, liikkumattomuudesta, ylipainosta, perinnöllisistä sairauksista tai mistään muusta, vaan perunoista. Ne pirulaiset.


Itsekin otin jossain välissä etäisyyttä perunoihin (uudet perunat ovat sitten eri lukunsa, niistä en ole etääntynyt koskaan). Yksin asuessa sitä harvoin jaksoi keittää vain yhtä tai kahta perunaa. Ja ehkä olin myös hieman kyllästynyt. En ole myöskään mitenkään erityisesti ilkamoinut perunamuusin riemuista.

Nykyään syömme ehkä useammin pastaa kuin perunaa. Syy tähän lienee lähinnä nopeus. Toinen syy on se, että pastan kanssa on helpompi tarjota kaikenlaisia kastikkeita. Pastan mauttomampi maku ja spiraalinen muoto muodostavat oivan kulkuastian kaikenlaisille kastikkeille. 

Mutta uunilohi ja uuniperuna... Oijoi... Heitä ei käy erottaminen.
Tämän ruoan herkullisuus ei niinkään tullut valtavasta eri raaka-aineiden määrästä, vaan erilaisen esillepanon tuomasta mehukkuudesta. Lohen sisään rullatut valkosipulit luovuttivat ihanasti makua loheen itseensä ja muhiessaan uunissa täydensivät palettia hienosti.
Aika tärkeä elementti oli kalamauste. Käytin reissusta tuomaani sekoitusta, jonka kaikkia komponentteja en tunnista. Suolaa, sokeria ja eri yrttejä ainakin. :)

Kieltämättä annoksesta tuli todella kaunis lohen paahtuessa eri tummuusasteille.
Ja veneperunat ovat lähes syntisen helppoja tehdä. Näitä meillä harrastetaan aika paljon. :) Ateriaa täydensi kukkakaali ja uskomattoman maukas jäävuorisalaatti.


Lohiboston (kahdelle)

300 g lohta
3 valkosipulinkynttä
n. 1/2 rkl sitruunamehua
kalamaustetta TAI
suolaa ja yrttejä


Leikkaa lohi ohuiksi siivuiksi. Siivuta valkosipulinkynnet. Lorauta lohisiivujen päälle sitruunamehua, mausteet ja valkosipulit. Rullaa lohista ruusuja ja kiinnitä ne cocktail-tikuilla.
Lado lohet tiiviisti uunivuokaan, sujauttele väleihin vielä kyydistä tipahdelleet valkosipulit ja rouhi koko komeuden päälle suolaa ja ripauta kalamaustetta.Veneperunat

perunoita
suolaa ja pippuria
yleismaustetta / grillausmaustetta / yrttejä / mitä tekeekään mieli

Pese perunat, mutta jätä niihin kuoret. Leikkaa veneiksi. Asettele perunat uunipellille niin, että ne ovat mahdollisimman vähän toistensa päällä. Mausta reilulla kädellä. Kypsennä perunoita 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Kannattaa vahtia perunoiden käristymistä. Aika-arvio vaihtelee paljon eri uunien välillä. Samoin kypsennysaikaan vaikuttaa perunapalojen paksuus, asettelu ja laatu.

Ja ei kun lautaselle.Tyhjäksi tulivat

2 kommenttia:

  1. That looks delicious! (And since it is you that had made it then I am sure that it was also)

    VastaaPoista