lauantai 30. maaliskuuta 2013

Ranskalainen sipulikeitto eli soupe à l'oignon gratinée

Tämä resepti on yksi Ranskassa-asumisaikani parhaita anteja. :) Ranskaisen keittiön ikonista reseptiä testailtiin ja hiottiin ja tähän päädyttiin.

Keitto sopii sekä alku- että pääruoaksi. Tarjoa hehkuvan kuuman herkun kanssa ihanaa itse tehtyä leipää tai patonkia ja hyvää levitettä - esim. yrttivoita.

Voit tarjota keiton joko valurauta- tai keraamisesta kattilasta, tai valmiiksi lautasille annosteltuina. Pidä huoli, että käyttämäsi lautaset ovat uuninkestäviä. :) Ja muista varoittaa syöjiä, etteivät tartu uunista tulleisiin lautasiin paljain käsin.


Ranskalainen sipulikeitto (pääruoaksi 3-4:lle)

n. 600 g sipulia
3 valkosipulinkynttä
30 g voita
1 l vettä
2 - 3 rkl lihafondia (tai kasvis-)
1 dl valkoviiniä
valkopippuria
1/2 rkl kuivattua timjamia (tai runsaasti tuoretta, jos saatavilla)

vaaleaa leipää
juustoraastetta (mieluiten Gruyere)


Pilko sipulit isoiksi paloiksi. Pilko valkosipulit pieneksi silpuksi.

Sulata ja kuumenna voi valurautapannulla. Lisää sipulit ja valkosipulit.

Kuullota niitä voissa mahdollisimman pitkään - ainakin puoli tuntia. Pidä lämpö mietona, etteivät ne vain käristy. Sipulit eivät saa ruskistua lainkaan, vaan niiden kuuluu hissukseen karamellisoitua, hikoilla ja olla ihanan limaisia.

Limaisuus on vasta alkamassa. Jatka kypsyttelyä vielä...

Kun sipulit ovat kunnolla karamellisoituneet (1/2 - 1 h), lisää vesi ja fondi sekä valkoviini. Keittele vielä ainakin puoli tuntia. Voit antaa keiton hautua paljon pidempäänkin, maku paranee joka minuutilla.

Mausta timjamilla, pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
Jos maku on pliisu, lisää vähän fondia.

(Annostele keitto kulhoihin)
Revi keiton päälle palasia vaaleasta leivästä. Ripottele leipien päälle juustoraastetta.
Gratinoi keitto uunivastusten alla (250 C) kunnes juusto ottaa ihanasti väriä.

Tarjoa heti tulikuumana.


Ensi kerralla kokeilen reseptiä Jouni Toivasen tapaan.
Siinä kuullotettavien sipuleiden joukkoon lisätään kaksi kokonaista tähtianista.
Kun sipuleita on kuullotettu sulatetussa voissa vajaat puoli tuntia, lisätään valkoviini ja keitetään se kasaan.
Vasta sitten lisätään lihaliemi ja jatketaan hauduttelua tunnin verran.

Katsotaan, muuttuuko maku. :)


Pyhien kunniaksi on ihan pakko jakaa tämä liikuttava kuva. Pääsiäis-äitini hieman riehaantui käsityöinnostuksessaan ja pyöräytti pupun poikineen. Repesin nauramaan, kun sain häneltä tämän kuvan. :D


Hauskaa pääsiäistä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti