lauantai 23. maaliskuuta 2013

Värikäs lohiceviche salaatilla

Työpaikallani on viinikerho. Mikä mahtava juttu!
Kokoonnumme noin 20 hengen porukalla maistelemaan todella huolella valittuja, ainutlaatuisia viinejä ja juttelemaan mukavia.

Viime kerralla toteutimme ensimmäistä kertaa kerhon historiassa Viini & ruoka -illan, eli ideana oli maistella viinejä erilaisten ruokien kera.


Nautimme kaksi alkuruokaa, pääruoan ja jälkiruoan. Kunkin aterian kanssa oli 2 viiniä, samppanjaa tai jälkiruokaviiniä. Mikä huippu ilta! Touhusin itse (tietenkin) muutaman muun kanssa keittiössä. Oli tosi hauskaa suunnitella ruokia, jotka ehkä olisivat helppoja toteuttaa illanistujaisissa ja jotka olisivat moneen makuun sopivia. Eli yksinkertaisia ja suoraviivaisia ruokia, joita kerholaisten olisi helppo tehdä kotona vaikka eivät mestarikokkeja olisivatkaan. Lisäksi kokkailussa piti noudattaa tiettyjä rajoitteita; huonosti varusteltu keittiö, kustannuspolitiikka sekä haastavat työaikataulut.

Yksi alkuruoista oli sitruunainen parsarisotto, pääruoaksi tarjosimme paahtopaistia punaviinikastikkeella bataattiröstin ja paahdettujen paprikoiden kera, jälkiruoaksi herkuttelimme puolukkaisilla portviini-suklaapaloilla.

Ja toinen alkuruoista oli aurinkoisen värinen lohiceviche, joka tarjoiltiin tällä kertaa salaatin kanssa. Perinteisestihän cevicheen ei salaatti kuulu, mutta omasta mielestäni se lisää raikkautta ja väriä.

Tämän ruoan ehdoton plussa on se, että sen voi tehdä vaikka edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan, joten illan emäntäkin ehtii todennäkösemmin käydä suihkussa ja vaihtaa college-housut hameeseen. :)


Lohiceviche salaatilla (2 - 4:lle)

200 g lohta
1-2 rkl sitruunamehua
suolaa
pippuria
1/2 ruukkua tuoretta korianteria
1 pieni tuore punainen chili
1 iso tomaatti
1/2 - 1 avocadoa
1 pieni punasipuli
chilijauhetta
keräsalaattia

Pilko lohi ja nypi ruodot pois. Mausta lohi sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Sitruunamehu "kypsyttää" lohen, joten katso että lohi "peittyy"sitruunamehuun (muttei kuitenkaan kroolaa nesteessä).
Nosta lohet kylmään vetäytymään pariksi tunniksi.

Pilko kasvikset ja hienonna korianteri. Jättäisin itse avokadon isohkoksi, sillä se muussaantuu, kun cevicheä pyörittelee. Sipuli kannattaa pilkkoa melko pieneksi.
Yhdistä kaikki aineet ja mausta.

Yhdistä kasvikset lohen kanssa. Anna cevichen oleentua kylmässä vielä tunti tai pari, jotta maut voimistuvat.

Revi salaatti ja yhdistä se cevichen kanssa juuri ennen tarjoamista. Tarkista, että suolaa ja chiliä on riittävästi. Todennäköisesti joudut lisäämään molempia. :)


Maistele cevichen kanssa esim. rosé-samppanjaa ja voimakasmakuista, hapokasta rieslingiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti