Väitän, ettei moni asia tuo lämpöisempää oloa ihmiseen kuin rakkaudella leivottu, uunilämmin pulla. Toiseen käteen lasi kylmää maitoa tai kuppi hyvää kahvia, rakas ihminen pöydän toiselle puolelle... eikä mihinkään kiire.
Huomenna saatan pyöräyttää vielä äktoja kaneli-korvapuusteja, mutta kyllä tämä vaniljainen kuningatarpulla taisi jopa viedä tällä kertaa erävoiton. :)
Tein taikinasta kaksi erilaista erää pullia. Toinen sai vahasti vaikutteita vadelmapitkon vaniljatäytteestä. Se vaan oli niin hirveän hyvää, että samaa täytettä oli pakko käyttää tässäkin pullassa. Ja voi että...
Toinen erä pullista oli pelkällä marjatäytteellä, ja voi että... Molempi parempi siis.
Muoto sen sijaan on suosimani rennon-reipas boston. :) Ei tarvitse turhia rullailla ja jännittää, sen kun pyöräyttää pullat sykerölle.
Kuningatarpulla (1iso uunivuoka tai 2-3 pientä)
2,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 muna
3/4 dl sokeria
1/2 rkl kardemummaa
1/2 tl suolaa
75 g margariinia tai voita
n. 7-8 dl vehnäjauhoja
vajaa litra tuoreita vadelmia ja mustikoita
(1 pss Vanhan ajan vaniljakastiketta)
(2 dl maitoa)
1 keltuainen voiteluun
raesokeria
Tee pullataikina. Lämmitä maito vähän yli hiivan heräämislämmön. Sekoita joukkoon muna, kardemumma ja suola.
Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Lisää hiiva-jauhoseos taikinaan. Lisää sokeri.
Lisäile jauhoja pikkuhiljaa. Kun melkein kaikki jauhot on lisätty, lisää myös paloiteltu, huoneenlämpöinen voi. Lisää loput jauhot ja alusta taikina näppituntumalta sopivaksi. Tee riittävän muotoiltava taikina, mutta mitä likilaskuisempi, sitä herkullisempi.
Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (n. 40 min).
(Tee myös vaniljatahna jääkaappiin oleentumaan. Sekoita keskenään maito ja vaniljakastikejauhe ja nosta kylmään jähmettymään.)
Levitä uunivuoalle leivinpaperi.
Jauhota pöytä ja kumoa kohonnut taikina. Levitä taikinasta käsin tai kaulimen avustukselle levy.
Levitä (vaniljakastiketta sekä) mustikat ja vadelmat levyn päälle. Pyöräytä levy rullaksi ja jaa se noin kymmeneen osaan. Ota kukin osa kerrallaan käsittelyyn ja kierrä sitä itsensä ympäri muutama kierros. Kierrä spiraali vielä "solmuksi" tai "kippuraksi" ja asettele vuokaan. Väliin saa jäädä rakoja, ei ole tarkoitus tehdä turhan tiivistä pakettia.
Anna pullan kohota vielä puolisen tuntia. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 - 20 minuuttia. Jätä ihanan löysäksi ja raa'aksi kippuroiden väleistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti