lauantai 14. joulukuuta 2013

Jouluinen punajuurileipä

Terveisiä pikkujoulujen jälkeisistä tunnelmista. :) 
Olipas kyllä hauskat juhlat. 

Eli tip tap vain kaikille! Jos tänä viikonloppuna ei muihin huimiin suorituksiin taivu, tehkää tätä ihanaa leipää. Hän saavutti valtaisan suosion meidän pöydässämme ja katosikin parempiin suihin alle aikayksikön. 


Rakkauteni leipään lienee jo uskollisimmille lukijoille selvä. Tähän ah-niin-tunnelmalliseen aikaan sopivat myös joululeipäomenainen jouluisen tuulahteleva leipäpunajuurisämpylä (ja sata muuta). 

Jouluinen punajuurileipä heilahti top-listalleni suosikkien joukkoon.


Leipä vaatii vähän vaivaa, mutta tosi helpolla pääsee, jos vaikka keittää ja soseuttaa punajuuret jo edellisenä päivänä. Sitten jäljelle jääkin enää perusleivonta.


 Jouluinen punajuurileipä (1 pitkä vuokaleipä / 1 limppu)

2,5 dl vettä (tai punajuurten keitinvettä)
1 pss kuivahiivaa
1/2 rkl suolaa
1/2 rkl pomeranssinkuorta
2 tl inivääriä
1/4 dl siirappia
n. 350 g raakoja punajuuria / 300 g valmista sosetta
2 dl ruisjauhoja
n. 7 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 rkl rypsiöljyä

pellavansiememiä (tai mitä tahansa lemppareitasi, ensi kerralla laitan auringonkukansiemeniä)


Jos käytät raakoja punajuuria, aloita soseen tekemisestä.
Kuori ja keitä punajuuret kypsiksi. Soseuta ne sauvasekoittimella. Voit valmistaa soseen hyvin vaikka paria päivää ennen leipomista.

Notkista sose punajuurten keitinvedellä juoksevaksi niin, että painoksi tulee n. 300 g. Yhdistä sose ja 2,5 dl vettä tai punajuurten keitinvettä. Lämmitä seos reilusti hiivan heräämislämmön yli.

Sekoita soseeseen mausteet, 1 dl jauhoja, kuivahiiva ja siirappi. Lisää jauhoja vähitellen. Loppuvaiheessa lorota joukkoon myös rypsiöljy. Vaivaa taikinaa 5 - 10 minuuttia, voit jättää sen löysähköksi.


Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa 40 minuuttia.


Kumoa taikina, painele isoimmat ilmakuplat pois ja levitä taikina vuokaan / leivo limpuksi.


Anna leivän kohota liinan alla vielä n. 20 minuuttia.


Kastele leivän pinta vedellä, jos haluat erityisen rapean pinnan. Ripottele päälle esim. pellavansiemeniä.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.


Nauti hyvässä seurassa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti