Rakastan vaivaamatonta leipää; sen paksua ja rapsahtavaa kuorta, mutta ah-niin mehevää sisusta, ihanaa happamaa makua... Kaikkea! :)
Rakastan myös joulua ja joululeipää. Rakkauden huipentuman täytyy siis olla vaivaamaton joululeipä! :)
Meillä vietetään tänään jouluaattoa. Olemme nimittäin joulun muilla mailla vierahilla, eikä vuoden kohokohtaa voi jättää väliin. Aloitimme aamun riisipuurolla ja joululeivällä. Ja perinteisillä suomenkielisillä joululauluilla.
Internetin arkistoista löytyy myös Suomen Turun joulurauhan julistus. Voimme siis valita lumisimman ja pittoreskeimman talven, tai etsiä vuoden, jona erityisen paljon ihmettelimme turkulaisten päähineitä, käytöstapoja tai yleistä meininkiä. Entä minä vuonna se japanilainen turistiryhmä pääsikään juhlahumussaan telkkariin? :)
Lisää joulutunnelmia ja kahden hengen jouluruokia luvassa huomenna (ellei pakkauspaniikki iske ja lentokentälle pidä juosta pää kolmantena jalkana). :)
Vaivaamaton joululeipä
8 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
1 tl kuminansiemeniä
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tähtianis jauhettuna
1/2 tl sokeria
ripaus neilikkaa
4 dl kylmää vettä
Sekoita kulhossa jauhot, suola, mausteet, sokeri ja hiiva. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti sekaisin. Älä vaivaa.
Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12 - 18 tunniksi.
ripaus neilikkaa
4 dl kylmää vettä
Sekoita kulhossa jauhot, suola, mausteet, sokeri ja hiiva. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti sekaisin. Älä vaivaa.
Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12 - 18 tunniksi.
Kun taikina on iloisesti kuplinut, möyhennä sitä esim. nuolijalla. Irrottele taikina kulhon reunoista ja työntele sitä kulhon keskiosaan. Näin suurimmat ilmakuplat katoavat.
Laita taikina vielä kohoamaan kelmun alle noin 2 - 4 tunniksi.
Laita keraaminen ja kannellinen uunivuoka / kattila uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Astian pitää tulla kuumaksi.
Kun astia on kuumentunut, ota se ulos uunista ja kaada taikina siihen. Älä turhaan asettele, vaan anna taikinan valahtaa möykkynä pohjalle.
Nosta kansi kattilaan ja paista 225 -asteisessa uunissa 30 minuuttia.
Ota 30 minuutin jälkeen kansi pois ja paista vielä 15 - 20 minuuttia, jotta leipä saa mukavasti väriä.
Kumoa valmis leipä varovasti ja laita ritilän päälle jäähtymään. Anna leivän jäähtyä ainakin puoli tuntia ennen leikkaamista.
Kumoa valmis leipä varovasti ja laita ritilän päälle jäähtymään. Anna leivän jäähtyä ainakin puoli tuntia ennen leikkaamista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti