sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Jouluateria kahdelle vaivattomasti

Vietimme tänä jouluna jouluaattoa jo 21.12, sillä päätimme tarttua pitkien-pyhien-tilaisuuteen ja suunnata vuodenvaihteeksi kaukomaille.
Jouluaatto oli myös ensimmäinen joulumme kahdestaan.

Mikäpä olisi tärkeämpää jouluaattona kuin hyvä ruoka? Itse olemme tavallisesti suunnitelleet äidin kanssa jouluruokia ympäri vuoden. Viimeistään lokakuussa menu lähtee kiertämään sähköpostista toiseen. :)

Tämän vuoden haasteita oli korkeiden kulinarististen vaatimusten ja kahden vatsan rajallisen kapasiteetin lisäksi hävikin minimointi. Tahdoimme hyvää, sopivasti jouluperinteistä ruokaa monipuolisesti, mutta kuitenkin niin ettei jääkaappi jäisi reissun ajaksi täyteen pilaantuvia jämiä.

Saavutimme tavoitteen mielestäni erinomaisesti. Jouluruokamme syntyivät erittäin vaivattomasti, oikeastaan lähes kaikki jo edellisenä päivänä. Ruoka oli herkullista, kaikki klassikot saatiin pöytään, ja jämiä jäi juuri sopivasti täksi päiväksi. :)

Eilinen oli ihana päivä, vaikka kyyneliä tipahtelikin useaan otteeseen liikutuksen iskiessä. Joulu todella on suurten tunteiden ja nostalgian aikaa.


Aamumme alkoi tietysti perinteisellä riisipuurolla, joka luonnollisesti hieman otti osumaa kattilan pohjasta. Päälle kanelia ja sokeria, en ole luumukiisselikoulukuntaa.


Aamupalapöydässä oli lisäksi eilen leipomaani, todella ihanaa vaivaamatonta joululeipää. Yllättäen myös voidellut piparit saavuttivat suuren suosion. :D Mikä siinä on, että jouluna pitää syödä kaikki mikä eteen tulee?

Manteli meni tällä kertaa miehelleni. Toivetta ei kerrottu. :)


"Muutamat" suklaapalat pitivät joulunviettäjät vauhdissa ex-tempore cocktail-tilaisuuteen asti, jonka pidimme elegantisti keittiössämme seisten lohiruusujen ja samppanjan siivittämänä. :)


Lohiruusutkin valmistuivat kätevästi jo edellisiltana, joten kokkailua ei joulunvieton lomassa enää tarvittu. (Oi että, sinihomejuusto-omenapiiraat olisivat sopineet hyvin cocktail-tilaisuuteemme, unohdin ne!)


Lohiruusut

400 g lohifilettä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
kourallinen tuoretta tilliä
1/2 dl väkiviinaetikkaa
2 dl vettä
4 rkl sokeria
2 tl suolaa

Viipaloi lohi ohuiksi viipaleiksi. Rullaa lohet tiiviiksi ruusuiksi. Viipaloi sipuli ja valkosipuli. Hienonna tilli.

Lado lohiruusuja ja sipuleita & valkosipuleita lasipurkkiin kerroksittain. Lisää myös tilliä kerrosten väliin. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset ja kaada kastike purkkiin.

Laita kansi tiiviisti kiinni ja nosta purkki jääkaappiin oleentumaan. Lohet ovat valmiita seuraavana päivänä. Ruusun sisustan kuuluu jäädä tummanpunaiseksi.

Illan koittaessa oli tietenkin jouluaterian aika. Ai että...
Katoimme pöytään lohiruusuja, graavilohta, kinkkua, chorizoa, äidin tekemää sinappia ja maailman parasta bataattilaatikkoa, jonka olimme tehneet jo edellisenä päivänä. Huomatkaa militantisti asetellut kinkkusiivut. Lihan leikkaaminen on miesten työtä. :)

Jälkiruoaksi mietimme monia eri vaihtoehtoja; marjoja ja valkosuklaakastiketta, semifreddoa, puolukka-portviinisuklaapaloja, keksirahkaa, kinuskirullaa... Jotain luumuista ehkä..? Lopulta tulimme tulokseen, että oikeastaan meidän molempien teki mieli jätskiä! Mutkat suoriksi ja herkkua pöytään. :)


Gingerbread dough -jätski

vaniljajäätelöä
pakastettua piparitaikinaa
kuivattuja luumuja
pipareita

Ota piparitaikina ja jäätelö pakkasesta hetkeksi lämpenemään.

Leikkaa taikinasta sopivaksi katsomasi määrä taikinaa, pilko se ja pyörittele palaset palluroiksi. Pilko myös kuivatut luumut noin 4 - 6 osaan kukin.

Yhdistä kaikki aineet ja pyörittele kunnes jätski on sopivasti pehmennyt. Murusta vielä halutessasi paistettuja pipareita annoksen päälle (jätskinhimoinen bloggaaja ei jaksanut enää hakea kameraa tässä vaiheessa ateriaa takaisin, suosittelen piparinmuruja lämpimästi).


Edellisen vuoden lempikala, limesilakkarullat jäivät tällä kertaa tekemättä, mutta oikeastaan on hyvä että reseptejä vähän vuorottelee. Niin ne maistuvat taas ensi kerralla erityisen hyviltä. :)

Ah, ja jos kaipaat vähän erilaista jouluateriaa, kokeile vaikka joulusushia ja lime-inkiväärimarinotua lohta!

Loppuun vielä kuva iki-ihanasta lahjasta, jonka saimme viime jouluna. Isäni omin pikku kätösin "puutöissä" pyöräyttämä kattilanalusporo. Aivan liian liikuttava! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti