lauantai 30. toukokuuta 2015

Mansikkainen ja vaniljainen pullakranssi

Pulla on täynnä perinteitä. 

Mami leipo korvapuustit eri tavalla kuin äiti, hän ei litistänyt niitä keskeltä kasaan vaan jätti ne rulliksi. Puustit olivat myös aika pieniä... Niiden kanssa juotiin aina kylmää maitoa - tietenkin. 

Mummun korvapuustit olivat paljon isompia ja voisempia. Mummun vanhentuessa kierteet hissukseen muuttuivat paksummiksi, mutta taikina oli sama vanha tuttu.

Nykyään leivon perinteiset korvapuustini kuten äiti, litistän ne keskeltä. :) Tai sitten kokeilen jotain modernia

Minkähänlaisia puusteja oma tyttäreni jonain päivänä pyöräyttää..?


Koska olen hulluna marjoihin ja marjastukseen, sekä kaikenlaiseen leivontavärkkäilyyn, olen leipassut pullia miljoonissa eri muodoissa. Suosikkitäytteikseni ovat nousseet suomalaiset marjat ja raparperi - joskus kaverina on vaniljakiisseliä.

On myös hauskaa pyöräyttää pullasta juhlavampi katseenvangitsija tai koko kahvipöydän kruunu!

Olivat muoto ja täytteet mitkä tahansa, tärkeintä on mielestäni mehevä taikina, joka ei saa missään nimessä olla kuiva tai liian kypsä. :)



Vaikka perinteisten korvapuustien rinnalle ovat repertuaariini kavunneet mm. pullakranssit, -pitkot, bostonkakut ja revittävät pullat, ei mikään tuo lämpöä ja nostalgista oloa paremmin, kuin iki-ihana kanelin, sokerin, voin ja kardemumman yhdistelmä.


Vadelma-vaniljapitko (3 kpl)

5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
1 muna
1,5 dl sokeria (Jos haluat makean taikinan, laita 2 dl sokeria. Vaniljatäyte tuo mielstäni tähän pullaan riittävästi makeutta)
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
150 g margariinia tai voita
n. 14 - 15 dl vehnäjauhoja

2 pss Vanhan ajan vaniljakastiketta
4 dl maitoa
n. 1,5 litraa (pakastettuja) mansikoita
(n. 3 rkl perunajauhoja)

2 keltuaista voiteluun
raesokeria


Tee paksu vaniljakiisseli jääkaappiin oleentumaan. Sekoita keskenään maito ja vaniljakastikejauhe ja laita jääkaappiin odottelemaan. Se kovettuu vanukasmaiseksi.

Tee pullataikina. Lämmitä maito yli hiivan heräämislämmön. Sekoita joukkoon muna, kardemumma ja suola.

Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Lisää hiiva-jauhoseos taikinaan. Lisää myös sokeri.

Lisäile jauhoja pikkuhiljaa. Kun melkein kaikki jauhot on lisätty, lisää myös paloiteltu, huoneenlämpöinen voi. Lisää loput jauhot ja alusta taikina näppituntumalta sopivaksi. Tee riittävän muotoiltava taikina, mutta mitä likilaskuisempi, sitä herkullisempi.

Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (n. 40 min).

Kun taikina on kohonnut, ota siitä noin 1/3 kerralla käsittelyyn. On helpompaa tehdä pitko suoraan leivinpaperille kuin siirrellä sitä valmiina.

Jauhota leivinpaperi kevyesti ja kaulitse taikina ohueksi suorakaiteeksi. Jaa taikina mielessäsi kolmeen yhtä leveään osaan. Levitä keskimmäiselle kolmannekselle vaniljatahnaa ja tuoreet vadelmat.
Viipaloi reunimmaiset kolmannekset kuten kuvassa.


Lähde "letittämään" pitkoa, eli käännä aina vuorotellen suikale keskiosan yli. Vasen, oikea, vasen, oikea. Katkaise liian pitkät suikaleiden päät pois.

Kun letitys on valmis, venytä pitkoa hellästi ja taivuttele se kranssin muotoon. Nipistä päät yhteen.
Jos liitoskohtaan jää aukkoja, ota pari palaa taikinaa, muotoile ne suikaleiksi ja asettele liitoskohdan päälle.


Anna kranssin kohota n. 1/2 tuntia liinan alla.

Voitele kohonnut kranssi kananmunan keltuaisella ja ripottele päälle raesokeria.


Paista kranssia 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Vahdi tarkasti, ettei pinta tummu liikaa - etenkin käyttäessäsi kiertoilmaa.


Anna kranssin jäähtyä tovi ja käy kimppuun! Aseistettuna kylmällä maitolasilla. :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti