lauantai 9. toukokuuta 2015

Raparperi-crumble ja vaniljakastike

Kesä lähestyy! Ja ennen kun huomaatkaan, on uuden raparperisadon aika.
Nyt siis äkkiä viimevuotiset pakastimista pois. :)

Eikä parempaa olekaan, kuin raikkaan makea raparperi-crumble. Pehmeä, täyteläinen sisus, ihanan rapsakka pinta ja kaveriksi raikas vaniljakastike.


Crumble on oikeastaan hyvin piirakkamainen. Tällä reseptillä pääset helpolla, hienostelua tai tarkkaa kättä ei todellakaan tarvita.

Ja annoksen kruunuksi suosittelen ehdottomasti keittämään itse raikkaan vaniljakastikkeen. On itse tehty vain ihan eri juttu kuin kaupan äklömakeat viritykset. Eron todella maistaa.


Makeudesta puheenollen... Muokkasin tämän reseptin erään Pinterestistä löytämäni jenkkireseptin pohjalta. Ja huh! Alkuperäiseen reseptiin olisi tullut 6 dl sokeria!!! Minun versiossani on 2 dl ja makeutta riitti yllinkyllin. :D


Raparperi-crumble ja vaniljakastike

1 l raparperia paloina (pakasteraparperit käyvät myös hyvin)

Pohja:
3,2 dl vehnäjauhoja
2,5 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
125 g margariinia tai voita sulana
1/2 tl kanelia
1 tl kardemummaa

Sokerikastike:
1 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
2,5 dl kylmää vettä
2 tl vaniljasokeria


Voitele uunivuoka.

Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaurahiutaleet, sokeri ja mausteet. Lisää sula voi ja sekoita murumaiseksi seokseksi.

Painele puolet tästä uunivuoan pohjalle. Levitä (sulaneet) raparperinpalat pohjan päälle.


Yhdistä keskenään sokeri, maissitärkkelys ja kylmä vesi. Lämmitä seosta mikrossa n. 3-5 miuuttia, kunnes neste on paksua, kirkasta ja hieman kuplii.


Kaada päälle sokerikastike.
Puristele loppu taikinasta päälle rapsakaksi kerrokseksi.


Paista 180-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia, kunnes pinta saa aavistuksen väriä.

Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa (ohje alla).


Simppeli vaniljakastike

4 dl maitoa
3 rkl maissitärkkelystä
1 muna
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Yhdistä maito, maissitärkkelys, muna ja sokeri keskenään teflon-kattilassa. Lämmitä seosta levyllä koko ajan sekoittaen kunnes se kiehahtaa. Anna kastikkeen pulpahdella pari minuuttia, kunnes se paksuuntuu.

Nosta kattila liedeltä kylmään vesihauteeseen. Lisää vaniljasokeria haluamasi makeusasteen mukaan.
Sekoittele kastiketta viileässä hauteessa ja anna sen jäähtyä ja paksuuntua.



4 kommenttia:

  1. Kurkkasin omallekin kasvimaalle ja siellähän ne raparperit jo puskee esiin niin että pian päästään herkuttelemaan! Kiitos vähän erilaisesta ohjeesta, tämä pääsee testiin ja ehkä jopa tarjottavaksi lapsen kesäkuisille synttäreille. Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevään tuloa ei voi estää (ja kukapa haluaisikaan). :)

      Toivottavasti tykkäät reseptistä. Ainakin se on helppo, toista kertaa tätä tehdessäni unohdun vuoan uuniin aivan liian pitkäksi aikaa, mutta no harm done! Mehevyys säilyi siitä huolimatta. :)

      Hauskoja synttäreitä!

      Poista
    2. Tämä oli todella hyvää! Kivan kirpakkaa ja niin täydellisen raparperin makuista kevään ensimmäisistä, vielä pienistä varsista. Hanna

      Poista
    3. Voi miten ihana kuulla! :)

      Poista