Voi mikä kakku tässä onkaan - todellinen suklaanystävän valinta. Ja samalla myös ei-niin-suklaan-ystävän valinta!
Pyöräytin kakun isänpäivän aamuksi. Koska mieheni on E R I T T Ä I N perso suklaalle, ajattelin, että suklaata suklaan päällä -linjalla ei voi mennä pieleen. :)
Mikä yllätti oli se, että jopa minä (suklaakakunvihaaja) tykkäsin kakusta!
Arvelen sen johtuvan mintun tuomasta raikkaudesta sekä sormisuolan lisäpikanttiudesta.
Ja onhan tämä kieltämättä myös aika kaunis kakku. Nyt on kovin muotia tehdä naked cake -luomuksia, mitä koulukuntaa tämäkin edustaa. Mikä ihana trendi! Ei tarvi osata kuorruttaa!
Näyttävyyttä lisää myös se, että kakku on pieni ja korkea. Käyttämäni vuoka oli vain 17 cm halkaisijaltaan. Näin saatiin aikaan reilusti kerroksia ja draamaa.
Kakkupohja oli aika höttöinen ja kuohkea, joten siksi myös hellää käsittelyä vaativa. Pieni pinta-ala oli myös tämän vuoksi ystäväni. :)
Jos haluat tehdä isomman kakun, käytä 24 cm vuokaa ja tuplaa alla oleva ohje.
Erityisherkullista mielestäni kakussa oli kuorrutus. Kävikin niin, että jääkaapissa oleillut kakunjämä löytyi seuraavana aamuna juhlmasti riisuttuna! Jouduin siis tekemään uuden satsin kuorrutettta seuraavaksi päiväksi. :D
Mutta ah, mikä oivallus tästä syntyikään! Kuorrutteen ohjetta voi käyttää sellaisenaan suklaamousseen. Kokeilin, tarjosin ja oli menestys. :)
Kakku on helppo tehdä, mutta aika monivaiheinen. Lue siis ohjeet huolella ensin alusta loppuun.
Varaa tarpeeksi aikaa kakkupohjan jäähtymiseen, useaan vatkailuvaiheeseen sekä kakun yön yli tekeytymiseen. Aamulla koristelu on onneksi nopeaa. :)
Kiitokset perusreseptistä ja ideasta Maku-lehdelle (7/2015). Muokkailin tästä omannäköiseni version.
Varaa tarpeeksi aikaa kakkupohjan jäähtymiseen, useaan vatkailuvaiheeseen sekä kakun yön yli tekeytymiseen. Aamulla koristelu on onneksi nopeaa. :)
Kiitokset perusreseptistä ja ideasta Maku-lehdelle (7/2015). Muokkailin tästä omannäköiseni version.
Merisuola-minttusuklaakakku (17 cm vuokaan)
Pohja:
3 munaa
reilu 1 dl sokeria
0,75 dl perunajauhoja
2,5 rkl kaakaojauhetta
reilu 1 tl leivinjauhetta
Täyte:
4 liivatelehteä
n. 1-1,5 rkl kahvia
n. 1-1,5 rkl kahvia
1 pss (140 g) pätkiksiä tai 150 g tummaa suklaata
1,5 dl kuohu- tai vispikermaa
1 valkuainen
2 keltuaista
2,5 rkl sokeria
150 g maustamatonta tuorejuustoa
Kuorrute:
50 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
Koristeet:
2 pätkis-patukkaa
n. 1 rkl sormisuolaa
maitoa kostutukseen
Tee ensin kakkupohja. Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Kääntele taikina tasaiseksi.
Laita 17 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat ihan ylös asti ja jauhota ne gluteenitomilla jauhoilla (tai korppujauhoilla, jos gluteenitoomuus ei ole tarpeen).
Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 35 minuuttia. Tarkista puutikun avulla kakun kypsyys. Tikkuun ei saa jäädä taikinaa.
Irrota kakku varovasti vuoastaan ja anna jäähtyä. Kakku lässähtää tässä vaiheessa hieman, ei haittaa. :)
Leikkaa hyvin jäähtynyt kakku neljään osaan. Tämä on vähän hankalaa, koska kakkupohja on hyvin kevyt ja "hapero". Ei haittaa yhtään, vaikka kerrokset hajoilevat ja halkeilevat, tai vaikka niihin jäisi koloja. :)
Valmistele kakkuvuoka kokoamista varten. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Korota vuoan reunoja pestyjen piirtoheitinkalvojen tai muovitaskujen avulla korkeammaksi. Kakku kohoaa yli reunojen.
Tee täyte. Sinulle tulee siis käyttöön kolme eri vatkauskulhoa, sekä suklaansulatus-, kahvinkuumennus ja liivatteenliotusastiat.
1) Upota liivatelehdet kylmään veteen.
2) Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa.
3) Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi
4) Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi
5) Vaahdota sokeri ja keltuaiset kevyesti. Lisää tuorejuusto ja sekoita.
6) Keitä kahvi ja kuumenna se vielä kattilassa kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liota ne kahviin.
Yhdistä kaikki! Eli vatkaa ensin sulatettu suklaa ja kahvi tuorejuustoseokseen.
Kääntele sitten joukkoon kerma- ja valkuaisvaahdot.
Kokoa kakku. Nosta vuoan pohjalle ensimmäinen kakkulevy ja kostuta se hyvin kevyesti. Lisää kolmasosa täytteestä. Kokoa kakku tällä tavoin loppuun asti. Täyte jaetaan siis kolmeen väliin ja päällimmäiseksi tulee paljas kakkulevy.
Nosta kakun päälle kevyt paino ja nosta se jääkaappiin yön yli tekeytymään (tai ainakin muutamaksi tunniksi).
Kuorruta ja koristele kakku aamulla.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata suklaa ja anna sen hieman jäähtyä. Valuta suklaa kerman joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.
Lapioi kuorrutetta kakun päälle, jätä kyljet paljaiksi. Jos haluat kuorruttaa kakun kauttaaltaan, tee kuorrutetta tuplasatsi.
Moi, kokeilin tehdä tätä kakkua uutenavuotena, mutta se ei onnistunutkaan ihan suunnitellusti. Ensinnäkin pohja meinasi palaa pohjasta joten pienensin lämpötilaa ja vaihdoin keskitasolle, jonka seurauksena pohja lässähti. Se oli kuitenkin syömiskelpoinen :) Mutta täytteen jouduin tekemään uusiksi omalla reseptillä kun sain aikaiseksi vain litkua. Ohjeesta puuttuu käytettävän kahvin määrä. Paljonko sitä käytit liivatteen kanssa? Muutoin oli herkullista, pätkikset toimivat aina!
VastaaPoistaVoi ei! Onpa kurja kuulla että jouduit kikkailemaan... :(
PoistaEhkä uunien välillä on eroja, jos pohja uhkasi palaa. Itse en moista huomannut.
Täytteenkään kanssa minulla ei ollut ongelmia. Mutta hyvä huomio, että kahvin määrä oli jäänyt pois. Käytin kahvia mahdollisimman vähän, vain 1-1,5 rkl. Sen verran että sain liivatteet sulamaan. Päivitin nyt reseptin.