lauantai 11. kesäkuuta 2016

Äidin vaniljainen raparperipiirakka

Apua, oletteko huomanneet, että päivä on kohta pisimmillään ja juhannus on vain kivenheiton päässä! :)


Rakastan hämäränhyssyisiä kesäöitä. Ja toisaalta sitä, kun yllättävän myöhään huomaa, että oranssi aurinko värjää vielä puiden latvoja. Kyllä kesä on kiva!


Samassa hämäränhyssyssä on myös kuvattu tämä samettisen vaniljainen raparperipiirakka. Josta luonnollisesti on kuvaushetkellä otettu jo pieni maisteluannos. :D


Tämä raparperipiirakka on äitini luottoresepti. Piirakka on ilahduttanut kesäämme jo vuosia. Sitä tulee kätevästi koko pellillinen ja piirakka vain kostuu ja mehevöityy seisoessaan, joten se on erinomainen mökkieväs.

Ja se maku - piirakka on todella todella raikas, keveä ja sopivan makea. Kuin lempeä kesäpäivä.

Ainoa vaara on, että piirakkaa tulee syötyä aaaaika paljon... :)



Äidin vaniljainen raparperipiirakka (pellillinen)

3 munaa
3 dl sokeria
1 dl sulaa margariinia
1 1/2 dl maitoa
2 tl leivinjauhetta
4 1/2 dl vehnäjauhoja

n. 1 l pilkottua raparperia (enemmänkin voi laittaa)

Kiisseli:
1 1/2 dl sokeria
4-5 tl vaniljasokeria
3 rkl perunajauhoja
2 1/2 dl maitoa
2 dl kermaa
4 rkl voita tai margariina


Tee ensin taikina.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata margariini ja sekoita se maidon kanssa.

Lisää maito-margariiniseos taikinaan ja sekoita hyvin. Yhdistä keskenään leivinjauhe ja vehnäjauho, ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

Levitä uunipannulle leivinpaperi ja kaada päälle taikina.


Ripottele pinnalle raparperinpalat. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla n. 15-20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä.


Tee kiisseli.

Mittaa kaikki aineet paitsi voi kattilaan. Kuumenna seosta kohtuullisella lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli paksuuntuu. Lisää paksuun kiisseliin voi tai margariini ja anna sen sulaa joukkoon.

 Kaada kiisseli jäähtyneen piirakan päälle.


Erinomaista heti syötynä, vielä parempaa seuraavana päivänä. :)
Kaverina voi tarjota vaikka jäätelöä tai kermavaahtoa, mutta koska kiisseli itsessään toimii kastikkeena, ei mitään lisukkeita oikeastaan tarvitse.


2 kommenttia:

  1. Taas tuli yksi piirakkaresepti, joka täytyy laittaa muistiin :)

    VastaaPoista
  2. Kiva! Kannattaa kyllä kokeilla. Iisi, mehevä ja herkullinen.
    Ja ihan oikeasti tulee syötyä aina valtava pala. :D

    VastaaPoista