maanantai 20. kesäkuuta 2016

Puolukka-vaniljapulla

Meikäläinen leijailee suunnistustaivaissa. <3

Tänä viikonloppuna juoksimme jälleen Venlojen viestissä (eli Jukolan viestin naisten sarja), ja kyllä vaan suunnistus on mahtava laji! 


Olen erittäin tyytyväinen joukkueemme suoritukseen, joten sen kunniaksi mukaan raahattiin jo etukenossa mitalikaffet, eli puolukka-vaniljapullaa.

Mitalisijoja ei ihan juhlittu, mutta pulla osoittautui käteväksi myös traktorimiesten lahjomiseen, kun yritimme saada autoa ylös mutaisesta pellosta. :)

No, kiitokseksi me pullat annoimme ja hyvältä taisi maistua. :)


Rakastan kaikenlaisia revittäviä pullia, kuten mansikka-raparperipullaa, appelsiini-mustikkapullaa tai boston-kakkua (oho, tämäkin oli kesäisillä täytteillä). Rakastan pullaa kaikissa muodoissa, etenkin vaniljatäytteen kera, kuten esimerkiksi vadelma-vaniljapitkoa tai vaniljapullaa.  


Revittävä pulla jää niin ihanan meheväksi! Pulla pysyy pehmeän samettisena päivästä toiseen. 
Mehevyyttä lisää myös ihana vaniljakastike, joka valmistuu kotona kaapin aineksista tosi näppärästi. Ei siis tarvitse juosta kauppaan hakemaan teollisia vaniljakastikkeita. 

Täyteläinen vanilja ja pirtsakka puolukka mehevän pullataikinan syleilyssä. Oi kyllä.


Puolukka-vaniljapulla (1 uunivuoallinen + pieni kakkuvuoallinen)

Taikina:
200 g voita tai margariinia
5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 muna
n. 15 dl vehnäjauhoja

Täyte:
3 keltuaista
3 rkl sokeria
3 rkl perunajauhoja
2 rkl vaniljasokeria
4,5 dl maitoa

n. 3-4 dl puolukoita

1 munan keltuainen
kourallinen raesokeria
 
Voit tehdä vaniljakastikkeen jo edellisenä päivänä.

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna, kunnes seos pulpahtaa. Laske lämpöä ja keittele minuutin pari, kunnes seos kunnolla paksunee. Anna jäähtyä.


Tee sitten taikina. Lämmitä maito reilusti hiivan heräämislämpöön.

Sekoita keskenään maito, sokeri, vaniljasokeri, kardemumma, suola ja muna.

Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja. Lisää jauho-hiivaseos taikinaan.

Lisää loput jauhot hissukseen. Jauhojen lisäilyn loppuvaiheessa lisää myös pehmennyt voi/margariini pieninä nokareina.

Alusta joukkoon loput jauhot, vaivaa kunnolla, että saat hyväsitkoisen, kimmoisan taikinan.

Peitä taikina liinalla ja anna kohota n. 45 minuuttia.


Kumoa puolet kohonneesta taikinasta jauhotetulle työpöydälle. Kauli se ohueksi levyksi. 

Levitä päälle sopiva kerros vaniljakastiketta. Ripottele päälle puolukoita. 

Rullaa taikina ja leikkaa siitä n. 4-5 cm paksuja viipaleita.

Nostele viipaleet leikkuupinta ylöspäin paperoituun uunivuokaan.

Toista toisella taikinanpuolikkaalla. Loput pullat voit laittaa esim. pieneen kakkuvuokaan (kts. kuva alla).


Anna pullien kohota liinan alla n. 20 minuuttia. Voitele pullat munankeltuaisella ja ripottele päälle raesokeria.


Paista pullia 180-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia.

Herkuttele! <3


Ja tältä näyttää pikkuisessa vuoassa tehty "pullakakku". Juuri sopivan kokoinen tarjottava pienelle kahvitteluseurueelle. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti