perjantai 24. kesäkuuta 2016

Juhannuksen puutarhakatsaus

Enpäs ole hetkeen ehtinyt kirjoitella puutarahakuulumisia. Mennäänpäs heti asiaan.

Ensimmäinen sato saatu muutama päivä sitten (eli n. 15.6.)! Nimittäin valkoiset retiisit ja jättiretiisit. Ihanaa!Muuten hyötykasvirintamalla ollaan porskutettu vaihtelevalla menestyksellä... Alla on kuva, joka on otettu 22.5. Siellä näkyvät iloisesti 2 kesäkurpitsaa (oikealla takana), 3 avomaankurkkua (oikealla etualalla), 2 riviä retiisejä (oikealla), ja kukkia vasemmalla.


Avomaankurkuille kävi tosi köpösti. Taimet kuolivat heti, kun ne pääsivät ulos. Olin kyllä kylvänyt ne liian aikaisin, joten ehkä taimet eivät olleet vahvimmat mahdolliset. Tai ehkä ulkona oli liian helteistä (vaikka yritin kyllä varjostaa hallaharsolla)... En tiedä. Kuolivat. 

Pari taimea olivat kasvaneet äitini hoivissa sisätiloissa näin isoiksi. Ne olivat jo nupuillakin. Kuolivat ulkona. :(Tässä kesäkurpitsat juuri istutettuina. Ne kukkivat parhaillaan. :)


Istutin kuukausimansikat ulos reipas viikko sitten (n. 15.6.), kun kelit taas hieman lämpenivät. Ne kasvavat hienosti! :) Kuva pienestä alusta löytyy alta.

Olin istuttanut myös pinaattia ja tammenlehtisalaattia. Jostain syystä salaatti ei itänyt, luulen, että siemenet olivat liian vanhoja (monta vuotta sitten hankittu). Pinaatille kävi niin, että se oli semmoisessa osassa kasvimaata, missä maa oli vielä liian savista ja tiivistä. Mylläsin siis maan, lisäsin hyvää multaa ja kylvin sekä pinaatit että tuoreet salaatit. Nyt ne ovat iloisesti nousseet. :)

Olen myös kylvänyt herneitä ja papuja (slenderette-laji). Nekin ovat nousseet. Herneet kasvavat iloisesti. :)

Vasemmalta ylhäältä aloittaen kellon suuntaan kuukausimansikka, herne ja papu. :)

Kukkarintamalla menee vähän paremmin. Orvokit ovat aivan uskomattoman upeita ja pursuilevat ulos laatikostaan. (Näin pieniä ne olivat huhtikuussa...)Olen myös istutellut uusia kukkia: jonkin sortin liljoja, iiriksiä, palavaa rakkautta... Iiris kukkikin upeasti, mutta en saanut siitä taltioitua kuvaa.

Tässä alla olevassa kuvassa vasemmalta ylhäältä kellon suntaan edeten levisia, jalopähkämö, ritarinkannukset, varjolilat ja juuri ensimmäiset kukkansa avannut palava rakkaus. Nämä kaikki kuvat on näpsitty eilen aamulla.


Ihanat liljat taitavat aueta iloisesti nyt juhannuksen aikana. Ensimmäinen räjähti kukkaan tänä aamuna. :)


Ja sitten katse hieman aiempaan kesän. Ikuisen rakkauteni kohde, tulppaanit!
Tänä vuonna ne ovat olleet aivan upeita! Istutin viime syksynä kolmea sorttia, mutta parhaat kaikista olivat nämä vaaleanpunaiset, kerratut tulppaanit, jotka sain äidiltä. Kiitos! <3


Jostain kumman syystä viime vuonna iloisesti kukkineet tulppaanit eivät tehneet muuta kuin lehtiä!
Yksi reppana keltainen taisi tulla. Luulin, että tulppaanit kukkivat ainakin kaksi vuotta putkeen..?

Pitäisikö sipulit nyt nostaa maasta, kuivata, ja istuttaa syksyllä uudestaan?
Nämä kuvat on otettu jo 22.5. Nyt viimeisetkin tulppaaninvarret on leikattu poikki.


Tykkään tosi paljon kuvissa näkyvistä valkoisista lemmikeistä. Ne ovat näyttävämpiä kuin siniset; isommat kukat ja pitkäkestoisempi kukinta. Aivan ihania!


Tässä vielä muutamia tunnelmakuvia pihastamme 22.5.Ja näin iloisen värinen salaatti syntyi ensimmäisistä retiiseistä. :)


Kyllä siellä pihassa tapahtuu paljon muutakin. Karviaiset kantavat reilusti marjaa, juhannusruusu kukkii, maa-artisokat ovat nousseet, sipulit ovat jo pitkällä...
Malvikki nyrsittiin huolellisesti ruohonleikkurilla, mutta sisukas sissi taitaa selvitä hengissä.

Malvat kukkivat ihan kohta, ehkä ovat jo auenneet sunnuntaina. Pionit kasvavat hyvin, mutta tänäkään vuonna ne eivät kuki. Toiseen ei tullut edes nupun alkua, toiseen vain pieni, joka kuivahti heti. Höh.

Mutta siitä viis, taitaa vähän kuulua hommaan tämä onnistumisen ja epäonnistumisen aaltoilu. Ja ehkä tässä koko ajan oppii lisää. :D
Ja välillä ihan tietoisesti jättää puutarhansa rehottamaan, kun ei vain kaikkia maailman asioita ehdi tehdä. :D

3 kommenttia:

 1. Upea puutarha! Itse kylvin avomaakurkut suoraan maahan, ja näyttäisi kasvavan. Herneet kasvavat myös täällä. Me nautimme salaatista (en muista minkä nimistä) ensimmäistä kertaa tänään ja loppukesä meneekin sillä. Kylvin ensimmäistä kertaa punajuurta, saa nähdä mitä siitä tulee. Mukavaa kesää puutarhassa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma! :)
   Juu, ensi vuonna taas kokeilen avomaankurkkujen kanssa jotain ihan muuta. Milloin suunnilleen kylvit ne? Asutko sinäkin Etelä-Suomessa?
   Tsemppiä punajuuriin, kerro miten käy! :D

   Poista
  2. Asun pirkanmaalla. Olisiko ollut toukokuun viimeisellä viikolla... Näin muistelisin. :)

   Poista